Бог да пази Краля - много британци ще трябва да

...
Бог да пази Краля - много британци ще трябва да
Коментари Харесай

Монети, банкноти, пощи: какво се променя за британците след смъртта на Елизабет II

" Бог да пази Краля " - доста британци ще би трябвало да свикнат с новите думи в химна. След гибелта на кралица Елизабет II във Англия обаче се трансформират и други неща. Ето какво:

Монетите

По информация на БиБиСи във Англия в обращение са към 29 милиарда монети. Всички те са с лика на кралица Елизабет II. По време на 70-годишното ѝ ръководство за тази цел са направени пет разнообразни портрета, като последният е от 2015. Всички тези монети ще останат годни. Кралският монетен двор към момента не е оповестил по кое време ще стартира да сече нови монети с лика на крал Чарлз III. Но едно нещо е несъмнено: до момента в който на монетите до момента кралица Елизабет II гледаше надясно, в бъдеще Чарлз III ще гледа наляво.

Банкнотите

На всички банкноти, отпечатани от Банката на Англия, също се вижда ликът на кралицата. Освен в Шотландия и Северна Ирландия - там имат лични банкноти. Според БиБиСи в обращение са 4,5 милиарда банкноти на стойност 80 милиарда паунда. Все още не са оповестени проекти за нов дизайн на банкнотите, само че се чака да бъде въвден подобен.

Пощенските марки

Всички пощенски марки с лика на кралицата ще останат годни. Но няма да се създават нови марки с нейния облик. Пощата ще се съветва с Бъкингамския замък след погребението на Елизабет и в " подобаващ миг " ще заяви по какъв начин ще наподобяват новите пощенски марки. И пощенските кутии, които съдържат буквите ER II (от латински Elizabeth Regina II), ще останат. Очаква се на новите пощенски кутии към този момент да се изписват буквите на краля - CR III (Charles Rex III).

Министерства и държавни институции

Британските институции носят атрибута " на Нейно величество ". Например: организация " Приходи и митници на Нейно Величество ". Местоимението би трябвало да се промени и в името на всички държавни институции да бъде въведено " на Негово Величество ", в случай че не е изписана единствено абревиатурата H.M. Правителството към този момент не може да даде отговор по кое време и в какъв мащаб ще бъдат приложени тези промени.

Правосъдие

Адвокатите във Англия, наричани " баристър ", към този момент не са " съветници на кралицата ", а " съветници на краля ". Промяната влезе в действие незабавно след гибелта на кралицата - това бео обявено от Адвокатската гилдия. Някои от обособените съдилища също ще би трябвало да бъдат преименувани. По този метод Отделението на кралската пейка на Върховния съд в Лондон, което сега носи името Queen's Bench Division, става King's Bench Division.

Печат за снабдител на кралския двор

Монархът, неговият партньор/неговата партньорка и престолонаследникът дават на производителите на избрани артикули правото да носят специфичен щемпел за снабдител на Двора. Това право изтича две години след гибелта на съответния член на кралското семейство. Според БиБиСи печатите, които Чарлз е получил като принц на Уелс, могат да продължат да се употребяват, само че в този момент и престолонаследникът принц Уилям получава правото да показва снабдители на Двора.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР