Боевете в планинските части на Нагорни Карабах са взели близо

...
Боевете в планинските части на Нагорни Карабах са взели близо
Коментари Харесай

Путин: Близо 5000 са загинали в Нагорни Карабах

Боевете в планинските елементи на Нагорни Карабах са взели близо 5 хиляди жертви. Това съобщи съветският президент Владимир Путин, представен от „ Франс Прес “.

В противоречивата зона в Азербайджан, която е следена и населявана от арменци, подкрепяни от Ереван, оповестили самостоятелност след разпадането на Съветския съюз, още веднъж избухнаха всеобщи сражения в края на септември.

Арменският министър председател Никол Пашинян и азерският президент Илхам Алиев отхвърлят апелите за помирение, въпреки че на два пъти подписаха такова за броени часове, а бойците не престават да се борят за превъзходство.

В своя телевизионна изява Путин означи, че двете страни са понесли загубата на близо 2 хиляди души, а хиляди са разселени, до момента в който обвинявания за военни закононарушения се чуват и от Ереван, и от Баку. „ Общият брой на смъртните случаи към този момент наближава 5 000 “, сподели президентът.

Потвърденият брой жертви от 27 септември насам е доста по-малък – под 1000 души. Азербайджан обаче не разкрива жертвите си.

Днес се чака външните министри на Азербайджан и Армения да се срещнат поотделно с държавния секретар на Съединени американски щати, Майк Помпео във Вашингтон, откакто по-рано тази седмица дипломатите дойдоха в Москва за диалози с русия си сътрудник Сергей Лавров. Заедно с Франция трите страни играят ролята на посредници в спора в качеството си на съпредседатели на Минската група на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ).

Путин е в „ непрекъсната “ връзка с Пашинян и Алиев и се чува с тях по телефона „ няколко пъти на ден “. В четвъртък Еманюел Макрон също приказва с водачите, както и с арменския президент Армен Сакрисян.

Вчера шефът на НАТО Йенс Столтенберг разгласи, че чака членката на алианса Турция да употребява въздействието си, с цел да помогне за преустановяване на военните дейности. Анкара показва поддръжка към Азербайджан.

И през днешния ден не престават сраженията в Нагорни Карабах, заяви Министерството на защитата на Азербайджан, представено от ТАСС. Според изказването на институцията боевете са с друга степен на активност в направления Агдере, Физули-Хадру-Джабраил и Кубадли. Азерските сили са били обстрелвани със стрелково оръжие, миномети и оръдия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР