Боевете в Източна Украйна отклоняват вниманието от не по-малко обезпокоителните

...
Боевете в Източна Украйна отклоняват вниманието от не по-малко обезпокоителните
Коментари Харесай

Талибаните съсредоточават сили до границите на ОНД

Боевете в Източна Украйна отклоняват вниманието от не по-малко притеснителните събития в южната част на съдружниците на РФ.

Възобновилият се таджикско-киргизки спор не е единствената гореща точка в южната част на Оперативно-наблюдателно дело. В средата на септември талибаните, неразрешени в Русия, започнаха да реалокират тежки бронирани машини, танкове и спомагателни единици към таджикската граница. В медиите се появиха видеоклипове, показващи по какъв начин талибаните се учат да ръководят американски атакуващи хеликоптери Black Hawk в Кабул.

Американците, напускайки, оставиха на талибаните и други джихадисти, укрепени в Афганистан, оръжия на стойност над 85 милиарда $. Това е десетки пъти повече, в сравнение с са доставили на киевския режим, който сега притегля главното внимание на международните медии. За 2020 година цената на оръжията, дарени от американците на ислямистите, беше общо 1000 (хиляда!) пъти по-голяма от всички годишни военни разноски на Таджикистан.

Пентагонът даде на афганистанските боевици освен към 70 000 бойни машини, само че и авиация: повече от двадесет щурмови самолета, транспортни самолети, разследващи БЛА ScanEagle, повече от петдесет хеликоптера...

След капитулацията на Афганистан американците в действителност предадоха на талибаните 200 бойни хеликоптера и самолети. Повече имат единствено Съединени американски щати, Китай и Русия

Съдейки по новините от афганистанско-таджикската граница, единственият проблем през днешния ден за въодушевените от американските блага афганистански душмани във връзка с преместването на джихада на север е не неналичието на съвременна военна техника, а на способени водачи и други експерти. Дори няколко седмици преди началото на СВО, беше маркирано, че броят на терористичните формирования на таджикско-афганистанската граница се е удвоил, а трафикът на опиати се е нараснал шест пъти.

През първото десетилетие на февруари Заместник-министърът на външните работи на Таджикистан Имоми Содик Ашурбойзода сподели на конференция на Валдайския клуб, че огромен брой бойци от някогашните руски републики са съсредоточени на таджикско-афганистанската граница: „ Днес терористични групи, които не крият егоистичните си цели против страните на Средна Азия са оборудвани и бойната им подготвеност е доста висока. “

Вече седмица по-късно изказване афганистано-таджикската и афгано-узбекската граница станаха горещи. Талибаните разположиха повече от 10 000 свои бойци с артилерия и бронирани транспортни средства в провинция Балх (граничеща с Узбекистан) и провинциите Кундуз, Тахор и Бадахшан (граничеща с Таджикистан). На 14 февруари началникът на генералния щаб на въоръжените сили на талибаните Кари Фасихудин Фитрат разгласи за прехвърлянето и на авиация към някогашната руска граница.

Цялата войска на Узбекистан е към 48 000 души, Таджикистан - към 10 000 души (след завладяването на Афганистан от талибаните в Душанбе бяха оповестени спомагателни 20 000 души за мобилизация). А талибаните, с помощта на Съединените щати и техните съдружници в НАТО, в този момент разполагат с най-хубавите оръжия в района. И знаят по какъв начин да се бият.

Официалната причина за концентрацията на бойци наоколо до границите на Оперативно-наблюдателно дело е противодействието на враждебните дейности от територията на Таджикистан. Да речем, Ахмад Шах Масуд младши със своя Фронт за национално избавление на Афганистан намира леговище в Таджикистан. Други водачи на афганистанската антиталибанска опозиция също са се открили тук, в това число някогашният афганистански вицепрезидент Амрула Салех.

Таджикистан е член на ОДКБ от 1992 година Съответно ескалация на границата с Афганистан може да въвлече Русия в спора. Необходимостта от „ освобождение на Таджикистан “ от дълго време се разисква освен от екстремистите, свързани с талибаните от групата «Ансоруллах» (таджикски талибани) и неотдавна основаната от част от нейните деятели, организация Tehrik-e Taliban Tajikistan (талибанско придвижване на Таджикистан),, само че и от бойците, които са в борба с тях Вилаят Хорасан (афганистанският клон на ИД).

Таджикските талибани от Aнсоруллах също доста са обновили оръжията си след изтеглянето на Съединени американски щати от Афганистан, което подтиква тяхното придвижване на север. Днес към този момент е мъчно да се назова Ансоруллах формация: талибаните им дадоха надзор над няколко окръга, граничещи с Таджикистан, това е формалната част на талибаните, които Кабул безусловно изтласква към границите на Руската федерация.

Вилаят Хорасан също е деен в северната част на Афганистан, разпространявайки въздействието на " Ислямска страна " неразрешена в Русия. А географското състояние на Афганистан разрешава на бойците на ИД да работят освен в Иран, Пакистан или Индия, само че и в постсъветските страни за дестабилизиране на обстановката в Русия и Оперативно-наблюдателно дело.

От пролетта, до момента в който СВО се развиваше, бойци на ИД стреляха най-малко три пъти по узбекския Термез от РСЗО, а през май нанесоха сходен удар на Таджикистан. Желанието за разпространяване на бойните дейности отвън границите на Афганистан към границите на Русия показват и самите талибани, които от края на май популяризират изказвания на терористичната формация „ Емирство Кавказ “, призоваващи към „ свещена война “ в Кавказ.

В същото време талибаните приканват съветските пилоти-мюсюлмани от Върховен касационен съд на Русия да не се бият против „ братята украинци “, да дезертират от военна работа, да летят в Афганистан и да преминат „ под зеленото знаме на джихада “. За искащите да преминат на страната на талибаните са основани специфични интернет принадлежности (това се случи съвсем незабавно след откриването на талибанското посолство в Москва).

Векторът на геополитическите желания на носителите на ислямисткия план съответствува с стремежите на украинските нацисти. Става дума за забележителна част от съветския юг, в това число Ставрополския край и Краснодарския край, както и Белгородската и Брянската области. Наличието на общ зложелател - Русия, господарката на тези земи, прави ислямистите и украинските нацисти тактически съдружници.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР