БОЕЦ поиска от Държавната агенция Националнасигурност да провери дали председателят

...
БОЕЦ поиска от Държавната агенция Националнасигурност да провери дали председателят
Коментари Харесай

Готвят ли Пеевски и ДПС схеми за манипулации на евровота

БОЕЦ изиска от Държавната организация " Националнасигурност " да ревизира дали ръководителят на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски исамата партия приготвят схеми за операции при парламентарен избор и евроизбори, съобщи БНР.Това ще стане посредством смяната вКонституцията, която дава възможностза присъединяване в законодателната и изпълнителната власт на хора двойно поданство, и която била наложена на болшинството точно от Пеевски, под опасност, че в случай че не бъде призната, партията му ще провокира държавна рецесия.
Както ПИК заяви, президентът Румен Радев сезира през днешния ден Конституционния съд за измененията в главния закон, които бяха признати от Народното събрание на 20 декември. В 30 страници президентът излага претекстовете, с които оспорва поправките.
Радев нападна метода на сформиране на служебно държавно управление, както и опцията българи с двойно поданство да бъдат избирани за депутати и министри. Държавният глава смята за противоконституционна опцията със закон да се дефинират квалифицирани болшинства за избора на управления на държавни органи, както и наредбите, уреждащи периода на пълномощията на Народното събрание.
По отношение на измененията в глава " Съдебна власт " се оспорва новият ред за назначение на ръководителите на висшите съдилища и основния прокурор, който разрешава това да става и без промените трансформират салдото сред главните органи и взаимния надзор сред тях като засягат директно формата на държавно ръководство и по тази причина са от изключителната подготвеност на Велико национално заседание.
Конституцията не би трябвало да става жертва на прибързани похищения от инцидентни парламентарни болшинства, а да бъде променяна при повишени процедурни условия за реализиран консенсус, при изчерпателен спор и публично съзряване, че измененията са нужни и не опонират на личните си претекстове, показва президентът. Според него проверката на главния закон не може да нарушава главните правила на разделяне и баланс на управляващите, на правовата страна и независимостта на правосъдната власт.
Държавният глава нападна новия ред за назначение на служебно държавно управление, което визира целият ред и логичност по съставянето му. Президентът може да избира всред лицата, които ще назначи за длъжностен министър председател и в това време се задължава с тяхното предложение за състав на кабинет. Не съществува спънка, когато президентът не утвърди оферти състав, да дефинира нов претендент за министър-председател. Това ще наложи нови съвещания с парламентарните групи. Вместо да търси способи за ускорение на процедурата и уточнение на отговорностите на участващите в нея, законодателят я усложнява и основава редица благоприятни условия за размиване на отговорност, счита Радев. Според него законодателят е целял да сътвори един в действителност подвластен от Народното събрание, само че лимитирано виновен пред него длъжностен кабинет.
Румен Радев счита, че конституционните ремонти, които уреждат периода на работа на Народното събрание основават двусмислие за началния миг, от който да се регистрира продължителността на мандата на Народното събрание.
Противоконституционна, съгласно президента, е поправката, която планува българи с двойно поданство да бъдат избирани за депутати и министри, в случай че са живели в страната през последните 18 месеца, а условие да е единствено български жител да важи при избора на президент./ПИК
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР