Boeing 737 е истинска емблема в авиацията и надали има

...
Boeing 737 е истинска емблема в авиацията и надали има
Коментари Харесай

Кой е най-продаваният самолет в историята?

Boeing 737 е същинска емблема в авиацията и едва ли има човек, който да е летят със аероплан най-малко няколко пъти през последните 50 и да не е попадал на него.

Причината за това е, че американската компания Boeing е разпродала безусловно всички създадени бройки от него. От 1965 година насам авиационният колос е получил общо 14 725 поръчки за модела 737.

За да може човек да си показа какво тъкмо значи това, може да се каже, че вторият най-продаван аероплан на Boeing - 777, все още има под 2000 поръчки. Разбира се, би трябвало да се има поради, че вторият е доста по-скъп и е създаден особено за дълги дистанции.

Най-големият съперник на самолета обаче - моделът на Airbus A320, се приближава до този връх. Към май неговите поръчки доближават 14 228.

Първата версия на 737 се появява през 1967 година и тогава тя има единствено 50 седалки. Тя била проектирана да изминава сред 80 1600 километра и била огромна на половина колкото днешната версия на модела.

Първите, които поръчват бройки от него, са Lufthansa, United Airlines и към този момент несъществуващите Malaysia-Singapore Airlines. За немската компания, да вземем за пример, Boeing прави версията 737-100.

Оригиналният първообраз на модела по този начин и в никакъв случай не се употребява да осъществяването на цивилен полети и може да бъде забелязан единствено в Музея на авиацията в Сеатъл.

Към днешна дата пък в най-продаваната негова версия се трансформира MAX 10, който разполага с 230 места. За него към този момент има 4500 поръчки, с което се трансформира в исторически за американския производител. Той е част от четвъртото потомство 737 наречено MAX, което е показано за първи път през 2011 година. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР