Боб Удуърд се стреми да прекрати делото на Доналд Тръмп за аудиокнига

...
От Джонатан СтемпълНЮ ЙОРК (Ройтерс) – Американският журналист Боб Удуърд
Коментари Харесай

От Джонатан Стемпъл

НЮ ЙОРК (Ройтерс) – Американският журналист Боб Удуърд се стреми да прекрати близо 50 милиона долара на бившия президент Доналд Тръмп дело за публикуване на записи от интервюта за бестселъра на Удуърд за 2020 г. „Ярост“ като аудиокнига.

Удуърд, неговият издател Simon & Schuster и родителят на издателя Paramount Global подадоха молба за отхвърляне на делото на Тръмп в понеделник в Манхатън федерален съд, където делото беше прехвърлено миналия месец от Пенсакола, Флорида.

Обвиняемите казаха, че нито един президент преди Тръмп никога не е изисквал хонорари за публикуване на президентски интервюта, а федералният закон му забранява авторските интервюта, проведени като част от официалните му задължения.

Те също така нарекоха Удуърд „единствения архитект и истинския автор“ на неговите интервюта с Тръмп, точно както журналисти като покойния Уолтър Кронкайт и Барбара Уолтърс бяха в интервюта с други президенти.

„Тази дълга традиция на откровени доклади зависи от аксиоматичен принцип – отразен в забраната на закона за авторското право за частна собственост върху правителствени произведения – че думите, които един действащ президент изрича за изпълнението на своя пост, принадлежат на народа,“ се казва в документацията.

Обвиняемите също така казаха, че Уудуърд е използвал честно интервютата на Тръмп, наричайки ги „класически новинарски репортажи“, които насърчават „необходимостта от точно предаване на информация на обществеността“.

Робърт Гарсън, адвокат на Тръмп, отказа коментар във вторник.

Удуърд интервюира Тръмп 19 пъти между декември 2019 г. и август 2020 г. и около 20% от „Ярост“ идва от интервютата.< /p>

Книгата беше издадена през септември 2020 г., докато аудиокнигата „The Trump Tapes“, включително коментара на Удуърд, беше пусната през октомври 2022 г.

Тръмп заведе дело през януари, твърдейки, че е казал Удуърд многократно казваше, че интервютата са били предназначени единствено за „написаното слово“, което означава книгата.

Искането за обезщетение от 49,98 милиона долара се основаваше на това, което адвокатите на Тръмп нарекоха прогнозирани продажби на 2 милиона аудиокниги по 24,99 долара всяка.< /p>

Уудуърд каза, че никога не е обещавал да използва интервютата само за „Ярост“ и не е имал задължението да ги оставя в консерва.

Тръмп има доминираща преднина в надпреварата за републиканската президентска номинация през 2024 г. .

Paramount се съгласи миналия месец да продаде Simon & Schuster на фирмата за частни капиталови инвестиции KKR за $1,62 милиарда в брой, предмет на регулаторни одобрения.

Случаят е Trump срещу Simon & Schuster Inc et al, Окръжен съд на САЩ, Южен окръг на Ню Йорк, № 23-06883.

(Доклад от Джонатан Стемпъл в Ню Йорк; Редактиране от Дейвид Грегорио)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР