БНТЗдравната каса готви рестрикции за аптеките. Надзорният съвет реши да

...
БНТЗдравната каса готви рестрикции за аптеките. Надзорният съвет реши да
Коментари Харесай

НЗОК реши да спре стимулите на аптеките за скъпоструващите лекарства

БНТ

Здравната каса готви рестрикции за аптеките. Надзорният съвет реши да спре тласъците им да отпускат скъпоструващи медикаменти по протоколи, които напълно се заплащат от фонда. Решението не е дефинитивно, само че от Българския фармацевтичен съюз предизвестиха, че в случай че това бъде признато има заплаха пациенти да останат без достъп до животоподдържащи лекарства.

Пациенти с ревматологични болести, хепатит C и други тежки диагнози получават от аптеките скъпи медикаменти, които се покриват напълно от здравната каса. Търговците на дребно нямат право на надценка върху тези лекарства и получават по 2 лв. за обработка на всяка рецепта.

Друга мярка, която одобри Надзорният съвет, е отстъпките за някои лекарства, които търговците на едро дават на аптеките да отиват в здравната каса.

Начева изясни, че мярката евентуално ще се поправя в хода на публичното разискване на измененията. Те плануват още, в случай че в бюджета на касата има преразход за медикаменти производителите да заплащат разликата.

Предложението касата да заплаща за нови медикаменти, единствено в случай че се потвърди,че лечението е ефикасна вероянто няма да влезе в действие през идната година. 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР