БНТ Център за деца с аутизъм беше открит във Варна. Той

...
БНТ
Център за деца с аутизъм беше открит във Варна. Той
Коментари Харесай

Център за деца с аутизъм отвори врати във Варна

 БНТ Център за деца с аутизъм беше открит във Варна. Той е с потенциал 20 места, само че сега експертите там оказват помощ на 25 деца. Те ще посещават центъра два пъти седмично за съвещания и рехабилитация. Всички действия се финансират от Община Варна, а концепцията за построяването на центъра е на неправителствената организация " Да съхраним дамата ", оповестява Българска национална телевизия.

Росица е майка на дете с аутизъм. Тя споделя, че още след третата година се появили първите признаци на психическо отклоняване в държанието.

" Не приказва обикновено, късно проходи ", споделя майката, като акцентира, че откакто детето й посещава сходни центрове, е станало по-комуникативно.

" Благодарение на такива центрове и на такива хора, борбени, като в този център и други естествено, които вършат нещо... се усещаме подкрепяни отнякъде, само че от страната - не ", споделя Росица Йорданова.

 

Центърът се посещава от деца на възраст от 5 до 18 години. Те са разграничени на групи съгласно опциите им.

Йорданка Ненчева, ръководител на асоциация " Да съхраним дамата " разяснява: " Те получават поддръжка логопедична, психиатрична, психическа, специфична педагогика, също по този начин кинезитерапевт се грижи за тях и обществени служащи.

В България към момента няма публична статистика какъв брой са децата с аутизъм ".

" Една огромна част от родителите не желаят да се съгласят с това, че децата им имат такива разстройства. От друга страна една част от общопрактикуващите лекари не смеят да слагат ранна диагноза ", добавя Йорданка Ненчева.

Според експерти, проблем е, че прекомерно късно се откриват децата с аутизъм. Това води до закъснение на тяхното развиване и затруднява консолидираното им в обществото.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР