БНТТрети ден не стихва пожарът в Стара планина. Гори Балканът

...
БНТТрети ден не стихва пожарът в Стара планина. Гори Балканът
Коментари Харесай

Пожарът в Стара планина не стихва трети ден

БНТ

Трети ден не стихва пожарът в Стара планина. Гори Балканът над Чипровци. Огънят е зародил в неделя и обхванал и границата със Сърбия. На българска територия към този момент е наранена и гората с изключение на, че са изгорели високи шубраци и сухи треви.

Пожарът е публикуван на извънредно труднодостъпни места, което затруднява преодоляването му. Огънят е стеснен, само че към момента има доста огромна заплаха от разпространяването му. Горят над 40 000 декара - допустимо е това да е най-големият пожар на Балканите.

Повече от 150 пожарникари, военнослужещи, горски чиновници и доброволци вземат участие в гасенето на пожара. Помощта им е неоценима, тъй като обстановката е тежка и времето е мъгливо.
Доброволец: Целият Балкан гори. Значи най-вече шубраци и треви по границата. Трудна работа, само че със всички сили даваме всичко от себе си.
Днес в помощ на огнеборците от авиобазата в Крумово дойдоха хеликоптери, както и екипи на военното формирование във Враца.

Гъстият пушек и мъглата обаче създаваха заплаха за летателните машини.
Комисар Венцислав Райков - шеф на ПБЗН -Монтана: Много ни помогнаха хеликоптерите за локализиране на пожара, само че по-късно вятъра се обърна и стана рисково да летят.
На място пристигна и основен комисар Николай Николов, който се срещна със обстановката. По думите му, пожарът в Чипровския Балкан е най-големият на Балканския полуостров и Европа.
Главен комисар Николай Николов, шеф на ГДПБЗН: Това, което следим от сателитни фотоси демонстрира, че засегнатите площи са повече от 40 000 декара, една трета от които се намират в България. За наслада, засегнатите площи не са напълно гори.
Щетите на българска територия към момента са дребни, само че пожарът от сръбска страна се разраства.
Главен комисар Николай Николов, шеф на ГДПБЗН: Днес към обяд се срещнахме с сръбските сътрудници, въпреки това към 200 индивида работят за съгласуваност на взаимните ни старания.
Заради заплахата от ново разпалване, екипи ще дежурят през цялата нощ в региона.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР