БНТТемата за използването на еднократните пластмасови опаковки е част от

...
БНТТемата за използването на еднократните пластмасови опаковки е част от
Коментари Харесай

Обсъдиха мерки за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба

БНТ

Темата за потреблението на еднократните пластмасови опаковки е част от огромния европейски спор за запазване на природата и наближаващите евроизбори.

Въпреки призната евродиректива, у нас възбрана за потребление на еднократните произведения няма. В рамките на акцията " Свободни от пластмаса " еколози и представители на европарламента обсъждаха в София - по какъв начин да се ограничи замърсяването с пластмаси?

 

Европарламентът към този момент забрани 10 пластмасови продукта. Сред тях еднократни чинии и принадлежности за хранене, чаши и бъркалки, пластмасови клечки за уши. Сега всяка страна-членка би трябвало сама да реши какви законодателни промени да направи и по какъв начин да ги приложи.
Данита Заричинова - Екологично съдружие „ За Земята ": Лично аз съм доста удовлетворена, че пластмасовите сламки ще бъдат неразрешени. Това за мен е един безусловно непотребен артикул. Аз мисля, че можем да живеем без тях.
Можем, само че пластмасите си остават неразделна част от всекидневието ни. Ресторантьори и търговци признават, че с изключение на евтини, тези опаковки са практични и комфортни, само че не са здравословни и замърсяват околната среда.
Меглена Антонова - " Грийнпийс ", България: Борбата не е завършила. Това, че се одобриха правила на европейско равнище, значи, че и на българско равнище би трябвало да решим по какъв начин те да бъдат приложени. И да не се случи това, което стана с тези тънки найлонови торбички, които са без дръжки. Беше решено те да не се таксуват и в този момент са на всички места към нас и замърсяват околната среда.
На срещата нямаше производители на пластмасови опаковки. Те отхвърлят коментар с претекста, че ще изчакат решенията на държавното управление.
Теодор Стойчев - началник на бюрото на Екологичен потенциал в България: В последна сметка в битката ни с пластмасите най-съществен е персоналния образец, както ние като хора, по този начин и институциите. В Екологичен потенциал през последните години доста понижа потреблението на пластмаси. Кафето да вземем за пример се пие единствено в порцеланови чаши.
Очакванията са през март да стартират законови промени в България като резултат от въведената евродиректива и до 2 години възбраните за еднократните пластмасови опаковки да влязат в действие.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР