БНТ Равнището на регистрираната безработица в страната се запазва без промяна

...
БНТ
Равнището на регистрираната безработица в страната се запазва без промяна
Коментари Харесай

Агенция по заетостта: Над 15 хиляди са започнали работа през октомври

 БНТ Равнището на записаната безработица в страната се резервира без смяна и през октомври, като остава на рекордно ниското равнище от 4.7%, сочат данните на Агенцията по заетостта. Спадът на годишна база е с 2.2 процентни пункта. 

Регистрираните безработни в края на месец октомври са 155 263, което е с едвам 327 повече от септември и с 31.9% по-малко спрямо година по-рано. 

В бюрата по труда през октомври са се записали нови 25 332 безработни, други 575 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се записали в Агенцията по заетостта през месеца.

През октомври 15 319 безработни са почнали работа. Данните на Агенцията по заетостта регистрират понижение на броя им с 3 212 по отношение на септември и със 7 726 по отношение на същия месец на миналата година.

Своето ново работно място посредством бюрата по труда са намерили и други 238 лица от групите на пенсионерите, учащите и заетите.

76.0% от почналите работа през октомври са устроени в действителната стопанска система, като от тях най-вече са наети в бранша на преработващата индустрия – 20,8%, следван от търговията – 15,8%, хотелиерството и ресторантьорството – 7,3%, държавното ръководство – 5,6%, образованието – 5,5%, строителството – 5,3%,  административни и спомагателни действия – 4.3% и други

3 670 безработни лица от рисковите групи са били назначени на субсидирани работни места през месеца – 960 по стратегии и ограничения за претовареност и 2 710 – по схеми на Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси ". Схемата " Заетост за теб " по Оперативна програма РЧР, която започва през месец септември 2020 година като антикризисна мярка, е осигурила работа на малко над 41 000 безработни лица, като единствено през октомври са подписани трудови контракти с нови 1 603 безработни.

Продължава даването на средства по антикризисната мярка 60/40, срокът й бе продължен до края на годината. От 12 октомври, когато започва новата процедура, до края на месеца, бюрата по труда са одобрили 1 320 заявки на работодатели за опазване заетостта на близо 42 000 лица, работили през август и септември.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през октомври са 11 755. Най-голям дял свободни работни места в действителната стопанска система са декларирани в преработващата индустрия (29.3%), следват търговията, ремонтът на коли и мотоциклети (14.7%), административните и спомагателните действия (10.4%), държавното ръководство (8.0%), хотелиерство и ресторантьорство (7.3%) и обучение (7.1%).

Най-търсените от бизнеса специалности през месеца са: машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; строители; продавачи; служащи в добивната и преработващата индустрия, строителство и транспорт; служащи по събиране на боклуци и сродни на тях; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; квалифицирани служащи по произвеждане на храни, облекло, дървени произведения и сродни; личен състав, ангажиран в областта на персоналните услуги; водачи на МПС и преносими съоръжения; личен състав, полагащ грижи за хората; икономически и административни експерти и др.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР