БНТПланираното за събота събаряне на тютюневия склад на бул.Христо Ботев

...
БНТПланираното за събота събаряне на тютюневия склад на бул.Христо Ботев
Коментари Харесай

Отлагат разрушаването на тютюневия склад в Пловдив

БНТ

Планираното за събота срутване на тютюневия склад на бул. " Христо Ботев " в Пловдив беше отсрочено за неопределен срок. Лично министърът на културата Боил Банов спря бутането поради изясняване на документите. Според Банов община Пловдив е издала заповед за унищожаване, без да има план от страна на притежателите по какъв начин ще бъдат непокътнати архитектурните детайли на склада. Министърът удостовери, че постройката не е монумент на културата, само че е част от отбор, който е културен монумент.

Преди повече от година Комисия от специалисти към Министерството е издала отчет, съгласно който притежателят на обекта би трябвало да даде план за предпазване на фасадата. По думите на министър Банов този отчет към момента не е подписан от община Пловдив, която обаче е издала заповед за срутване.
Боил Банов- министър на културата: Какво е мнението на кмета, на НИНКН, на кмета на Централен, колосално няма никакво значение. Аз съм този, който сега е задължен да опазва културното завещание и го върша със сърце и съвест.
Кметът Иван Тотев съобщи, че пропуски в документите няма. Според него компликациите идват от това, че постройката не е индивидуален монумент на културата, само че е част от предпазена зона, което изисква по- дълги процедури.
Иван Тотев- кмет на Пловдив: Тук, в тази ситуация желаеме да подсигурим на сигурното, на сигурното, на сигурното...да не създадем някоя неточност.
Още в понеделник министър Банов ще ревизира за какво от Института за културно завещание не са спрели събарянето на склада.
Боил Банов- министър на културата: Те си потеглят хората, дадена им е някаква светлина от някой и потеглят да си го разрушават цялото, то по този начин по- елементарно, аз го разбирам.
Според архитекта, нает от притежателите да направи снимане на постройката, тя е извънредно рискова. 
Хубена Салджиева, проектант: Виждате че и нагоре е почнало срутване, а сега е стигнало до някакво равнище и е спряно, това не е в интерес на никой.
Според културния министър обаче той не би трябвало да бъде опустошен, а обезопасен. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР