БНТНатрупаната инфлация за 2018 г. е 2,7%. Председателят на Националния

...
БНТНатрупаната инфлация за 2018 г. е 2,7%. Председателят на Националния
Коментари Харесай

2,7% инфлация отчетоха за 2018 г.

БНТ

Натрупаната инфлация за 2018 година е 2,7%. Председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски я дефинира като „ здравословна “ в рамките на рационалното. Според икономиста Десислава Николова годишната инфлация е позитивна изненада на фона на по-високите цени през лятото.

С 20,6% е поскъпнал хлябът през годината, парното - с 14,9 %, тока - с 2%. Мобилните телефонни услуги - с 10,7%, а зеленчуците - с 8,5 %.

Сред по-големите понижения са и тези на цената на захарта - с 11,1% и на яйцата - с 19,4%.

Натрупаната за годината инфлация е 2,7%, а средногодишата инфлация за интервала януари - декември 2018 година по отношение на същия интервал на предходната година е 2,8%
Сергей Цветарски, ръководител на Национален статистически институт:  Това е една здравословна инфлация, още повече след предходните интервали на дефлация това е напълно в рамките на рационалното и бих споделил положително за стопанската система развиване. Десислава Николова, Институт за пазарна стопанска система:  Тази годишна инфлация в действителност е една позитивна изненада на фона на инфлацията, която имахме през лятото и началото на есента на предходната година т.е. въпреки всичко растежът на цените се успокои в края на годината доста.
Според Десислава Николова точно на намалените в края на година цени на петрола се дължи относително ниската инфлация.
Десислава Николова, Институт за пазарна стопанска система:  Цялото повишаване на тези цени се почисти в границите на няколко седмици и действително сега цените на бензина са същите каквито бяха и преди една година.
Според ръководителя на Национален статистически институт Сергей Цветарски максимален дял в годишната инфлация имат разноските за жилището - парно, ток, газ, вода, също по този начин цените на храните и разноските за просвета, които са се нараснали. Колкото до скока на цената на хляба, съгласно Цветарски, той не е съдействал доста за инфлацията поради относително ниския му дял в потребителската кошница.
Сергей Цветарски, ръководител на Национален статистически институт:  Допринесъл е, само че този принос се състои в 2,5% - това е дяла на разноските за самун в общия паричен разход на семействата - и инфлацията при него е 20,6%, само че означавам още веднъж неговата роля в общия бюджет на семействата.
Нулева е инфлацията за последния месец на годината.

Освен рухването на цените на бензините- на А95 с 8,4%, на А98 с 6,2% и на дизела - с 6,6%, поевтиняват като цяло и храните.

През декември леко се е нараснала цената на хляба, чийто по-голям скок беше през предходните месеци. Сериозно са поскъпнали цените на самолетните билети с 43%, а с 10% цените на пакетите за отмора.

Според Сергей Цветарски обаче тези услуги имат невисок дял в общия домашен бюджет.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР