БНТДетската самота се превръща в нов социален проблем. Това е

...
БНТДетската самота се превръща в нов социален проблем. Това е
Коментари Харесай

​Детската самота се превръща в нов социален проблем

БНТ

Детската самотност се трансформира в нов обществен проблем. Това е един от изводите в плана на Национална тактика за детето 2019 - 2030 година, оповестен за публично разискване.

Валентин е едно от по този начин наречените скайп деца. От три години години и половина за него се грижат баба му Анета и дядото Иван. Родителите му са принудени да изоставен Видин. Майка му работи в чужбина, а татко му в различен град в България, с цел да може Валентин да живее без материални ограничения. С майка си и татко си се среща по няколко пъти в годината. Подкрепят го, само че по телефона.

Валентин е отличен възпитаник, посещава школа по британски, играе национални танци и тренира постоянно във фитнеса. Това ненапълно компенсира неналичието на родителите му. Пример и препоръки Валентин получава от дядо си.

С триумфите си Валентин радва околните, само че не всичките му връстници са като него. Заради неналичието на родители, някои негови съученици нямат мотивация в учебно заведение. Според психолози с изключение на невисок триумф в учебно заведение, самотата при децата може да ги подтикне към приложимост на опиати, експанзия и престъпност. Затова ролята на родителя е значима, а той може да липсва даже когато не е в чужбина, а всеки ден у дома.

И до момента в който при възрастните самотата може да има позитивен колорит - бягство от близките и време за себе си, то при децата самотата може да има отрицателни последствия.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР