БНТАрхеологическите находки край благоевградското село Покровник ще бъдат запазени, а

...
БНТАрхеологическите находки край благоевградското село Покровник ще бъдат запазени, а
Коментари Харесай

Археологическите находки край Покровник ще бъдат запазени

БНТ

Археологическите находки край благоевградското село Покровник ще бъдат непокътнати, а трасето на Автомагистрала " Струма " няма да се измества. Агенция " Пътна инфраструктура " незабавно стартира изработването на план за запазване на главните полезности на място, или в непосредствена непосредственост. Това разгласи министърът на културата Боил Банов, след среща с кмета на Благоевград, ръководителя на УС на Агенция " Пътна инфраструктура " и с представители на инициативния комитет за избавление на селището.

 

Заради откритите археологически находки край Покровник с няколко месеца се забави градежа на автомагистрала " Струма " в региона. То ще продължи след преместването на част от обектите, открити при изследването.
Светослав Глосов, ръководителя на УС на Агенция „ Пътна инфраструктура ": Работим по плана за изместване, поели сме задължения да бъдат изместени на новото място в сервитута на пътя, сервитута на организацията, да бъдат консервирани, с цел да може да продължи работата на автомагистралата.Лазар Андреев, ръководител на предприемчив комитет за избавление на античното населено място край Благоевград: При това състояние и гаранциите, които чухме и уговорките, които се поеха за опазване на над 2/3 от обекта, на мястото, където са открити и изместване на 2 от обектите на 20 метра, нас ни устройва.
За да бъде елементарен достъпът до археологическото населено място ще се проектират и две нови отклонения от автомагистралата.
Боил Банов, министър на културата: Този план ще касае сигурно най-малко 2 входа за обекта. Единия през детелината за Зелен дол, само че ще се направи и слизане през автомагистралата, с цел да може оптимално да има опция даже за преминаващи туристи, които на са осведомени, единствено от това, което виждат, да слязат и да се срещнат.
От Министерството на културата споделиха още, че ще обезпечат финансиране, с цел да продължи изследването на античното населено място край Благоевград.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР