BNP Paribas Open, полуфиналИга Швьонтек – Елена Рибакина 2-6, 2-6Елена

...
BNP Paribas Open, полуфиналИга Швьонтек – Елена Рибакина 2-6, 2-6Елена
Коментари Харесай

Рибакина отново се справи с лекота с Швьонтек


BNP Paribas Open, полуфинал
Ига Швьонтек – Елена Рибакина 2-6, 2-6


Елена Рибакина реализира втора победа над Ига Швьонтек през 2023 след нов безапелационен триумф над международната №1. Шампионката от Уимбълдън спря отбраната на купата на полякинята в Индиън Уелс след 6-2, 6-2 на полуфинал в пустинята.

Така тя се трансформира в едвам втората тенисистка с победи над настояща №1 на Australian Open и в Индиън Уелс в границите на една година от Линдзи Дейвънпорт през 2000-а. Тя е и първата тенисистка с две победи над настояща №1 от 2019-а.

„ С Ига е доста тежко, тя е доста сложен противник, само че когато играя толкоз добре и всичко влиза в корта, тъй като през днешния ден на моменти играх на най-високото си равнище и в тези моменти усещам, че когато играя по този начин, мога да победя всеки “, сподели щастливата победителка след края на мача. „ Днес просто бях доста добра. Това е задачата, само че в никакъв случай не се чувстваш необикновено и съвършено във всеки мач. “

По този метод Рибакина оформи край против Арина Сабаленка, който ще бъде повтаряне на мача за трофея на Australian Open през януари, когато беларускинята победи с първата си купа от Шлема след 4-6, 6-3, 6-4. Тя е и тази, която води в директните дуели с 4-0. Всеки един от четирите мача обаче се е решавал в трети сет.

Това ще бъде третият случай в този век, в който финалът от Мелбърн се повтаря в Калифорния. Така бе през 2000 с Дейвънпорт и Мартина Хингис, както и през 2012 с Мария Шарапова и Виктория Азаренка. „ Не чаках да играя толкоз добре през днешния ден. Вчера беше доста тежък мач. Нямах какво да изгубвам. Исках просто да изляза, да се насладя и нещата се получиха по моя метод. Изиграх един от най-хубавите си мачове през годината. Надявам се да играя по този начин и в неделя “, разяснява победителката.

Швьонтек, която не бе изгубила сет от началото на шампионата, се надяваше да вземе реванш за проваляне от Рибакина на Australian Open, само че в нито един миг от мача не изглеждаше покрай нещо такова.

Представителката на Казахстан проби още в първия вероятен миг и небрежно седна на отмора при 3-0. Полякинята не съумяваше да противодейства на мощните плоски удари на съперничката си, която с уравновесена експанзия я надиграваше от дъното на корта. Сервисите на Рибакина също бяха много по-добри, което в допълнение наклони везните в нейна изгода.

И двете имаха по два шанса за пробив в първия сет, само че шампионката от Уимбълдън употребява своите за разлика от международната №1.

Сетът завърши след 36 минути, а след още 20 във втората част Рибакина към този момент водеше с 4-0 след пробив на 0. Швьонтек спря серия от седем следващи гейма на съперничката си за 1-5, а по-късно съумя и да доближи до първи брейк на своята сметка. От втория опит обаче Рибакина нямаше проблеми да постави завършек на мача.

В последна сметка победителката приключи мача с осъществени 5 от 5 брейкбола, 18 уинъра и единствено 12 непредизвикани неточности.

След края на срещата Швьонтек разкри, че има проблем с ребро и ще остане в Калифорния за спомагателни проби. Засега тя възнамерява да играе в Маями.

„ Не съм играла с доста травми. Това е нова обстановка за мен. Единственият шампионат, на който си припомням, че имах травма, беше Ролан Гарос 2019. Тогава бях много млада. Сега е изцяло друго равнище. Чувствам, че в мачовете би трябвало да съм на 100% “, сподели тя.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР