БНЕБ ЕАД прие промени в Правилата за поведение на борсов

...
БНЕБ ЕАД прие промени в Правилата за поведение на борсов
Коментари Харесай

БНЕБ ЕАД прие промени в Правилата за поведение на борсов пазар, сегменти „Ден напред“ и „В рамките на деня“, свързани с разкриването на информация


БНЕБ ЕАД одобри промени в Правилата за държание на борсов пазар, сегменти „ Ден напред “ и „ В рамките на деня “ , свързани с внедряването на новия способ за обявяване на вътрешна информация от страна на пазарните участници посредством независимо вписване на значимо за пазара известие (UMM).

Промените ще влязат в действие на 19.08.2019г. Това се споделя в известие на енергийната борса. Както излиза наяве, измененията са свързани с измененията в частта " Вътрашна информация " и надлежно в " Разкриване на информация " и е написано каква част от информацията не предстои на откриване.

Интернет приложението за централизирано издание на вътрешна информация е създадено за да усъвършенства прозрачността на пазара и да улесни пазарните участници при публикуването на значими за пазара известия. Основните промени се показват в следното:
Промени в глава „ Вътрешна информация “: Въвеждат се допълнения към дефиницията за понятието „ вътрешна информация “. Промени в глава “Разкриване на информация”: Въвеждат се обяснения, посредством които се коментира, че общественото откриване на информация е обвързване на пазарните участници; Публикуването на информация според член 20.1 на интернет страницата на БНЕБ ЕАД има осведомителен темперамент за останалите ТУ(търговски участник б.р.), само че не съставлява осъществяване на отговорностите на ТУ по смисъла на член 4, параграф 1 от Регламент (ЕС) № 1227/2011 по отношение на член 10, параграф 1 от Регламент за осъществяване (ЕС) № 1348/2014 за откриване на вътрешна информация на уеб страница на снабдител на услуги - платформа за откриване на вътрешна информация; Организираните пазари не са длъжни да дават услуга за осъществяване на отговорностите на ПУ(пазарен участник б.р.) за обявяване на вътрешна информация, нито пък са длъжни да следят разкриването или не разкриването на сходна информация. Платформите за бистрота могат да дават опция на ПУ да извършват техните отговорностите за обявяване на вътрешна информация според член 4 от Регламент (ЕС) № 1227/2011 посредством подписване на контракт за даване на услуги; Прагът за докладване във връзка с конфигурираната мощ на оборудванията се заменя с по-общата формулировка на понятието „ вътрешна информация “ според Регламент (ЕС) № 1227/2011; Информацията, която предстои на обществено откриване, е детайлно разписана; Въвеждат се насоки за вписване на значимо за пазара известие по новия способ според „ Инструкция за издание на вътрешна информация на интернет страницата на БНЕБ ЕАД “; Въвежда се уточнението, че ТУ носи отговорност за пълнотата, точността и навременното даване на информацията.

Ползването на новата система за откриване на вътрешна информация става наложително за всички търговски участници, регистрирани на БНЕБ ЕАД на сегменти „ Ден напред “ и „ В рамките на деня “. Търговските участници, които ще употребяват услугата, предоставена от БНЕБ ЕАД, би трябвало да показват съответно попълнена Декларация за настоящи данни за докладване.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР