БНБ резивизира прогнозите си с малко по-оптимистични в последния макроикономически

...
БНБ резивизира прогнозите си с малко по-оптимистични в последния макроикономически
Коментари Харесай

БНБ: Ще има промени при условията за кредит

БНБ резивизира прогнозите си с малко по-оптимистични в последния макроикономически отчет. Според Централната банка растежът в Брутният вътрешен продукт за тази година ще е 3.8%, а през 2022 година – 3.9%. Икономическата интензивност ще доближи средногодишните си равнища отпреди рецесията с COVID-19 още идната година.

Очаква се депозитите на жители и бизнес в банковата система да продължат да нарастват със относително високи темпове като тип „ защитни спестявания “ на фона на запазваща се неустановеност към пандемията от COVID-19. При допускане за последователно преодоляване на пандемията в интервала 2022–2023 година Българска народна банка предвижда растежът на депозитите да следва плавна наклонност към закъснение вследствие предвижданото последователно възобновяване на икономическата интензивност и понижаване на несигурността.

Още тази година ще има промени при кредитирането. Заради приключването на банковия мораториум е доста евентуално да се стигне до увеличение на каузи на необслужваните заеми в портфейлите на банките, до стягане на кредитните им стандарти, в това число посредством известно повишение на лихвените проценти, добавя Регулаторът.

Годишната инфлация за 2021 година ще е към 3%, като ще се дължи главно на покачването на енергийните артикули и цените на храните.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР