БНБ проверява случая с източването на милиони от банковата сметка

...
БНБ проверява случая с източването на милиони от банковата сметка
Коментари Харесай

БНБ проверява случая с източените милиони от сметката на Мартин Петров

БНБ ревизира случая с източването на милиони от банковата сметка на футболиста Мартин Петров. За bTV юристът на спортиста, Тодор Табаков, съобщи, че в случай че трезорът и клиентът му не се спогодят, ще заведе дело против банката за възобновяване на парите.

Българска народна банка е институцията, която следи работата на всяка комерсиална банка, а позицията на централните банкери по проблема с влоговете на Мартин Петров е, че всяко придвижване по сметките на който и да било би трябвало да се прави със знанието на титуляра.

В случай на неразрешена платежна интервенция, доставчикът на платежни услуги – другата банка – носи отговорност.

По информация на bTV Мартин Петров не е давал писмени нареждания за интервенциите, случвали се със сметките му.

Личен банкер е управлявал сметките на Петров от години. Според адвокати на футболиста от там се губят 3 млн. и 800 хиляди лв..

Петров не е оторизирал служителката на банката за интервенциите. Тя пък от известно време към този момент не е чиновник на банката.

Под въпрос е кой е трябвало да уведоми Мартин Петров, че персоналният му банкер към този момент не работи в съответната банка.

В закона за платежните средства пък е записано, че при положение на неразрешена интервенция доставчикът или банката би трябвало неотложно да възвърне цената на неразрешената интервенция. Поставен е и период от 21 дни това да се случи.

От Българска народна банка регистрират, че при неразрешена интервенция отговорността е на съответната банка, в случай че платецът е работил посредством машинация.

Банката, в която са били парите на Мартин Петров, е подала сигнал в прокуратурата. Държавното обвиняване разясни, че е упълномощило инспекция на Националната полиция. Тя би трябвало да завърши до два месеца и въз основата на събраните данни, прокуратурата ще реши има ли закононарушение или не.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР