БНБ отчита ръст на необслужваните бързи кредити. В банките преобладават

...
БНБ отчита ръст на необслужваните бързи кредити. В банките преобладават
Коментари Харесай

БНБ отчита ръст на необслужваните бързи кредити


Българска народна банка регистрира растеж на необслужваните бързи заеми. В банките доминират депозити от над 50 хиляди до 100 хиляди лева
Размерът на необслужваните
бързи заеми е достигнал до 346,400 милиона лева в края на септември. Това е с 23.2 % (или с 65,3 млн. лева) повече спрямо предходната година, демонстрира статистиката на Българска национална банка, представена от .

Търсенето на бързи заеми се активизира през последната година и още веднъж доближава равнищата от преди рецесията с COVID-19.
Над 70% от бързите заеми
са предоставени на домакинства.

Въпреки, че се назовават бързи заеми поради късия период за връщане на парите и по-лесното разпределяне спрямо изискванията на комерсиалните банки, статистиката на Българска народна банка демонстрира, че най-много нараства отпущането на заеми с погасителен проект над 5 години. В края на септември техният дял
към този момент доминира, достигайки 1,849 милиарда лв..
В края на третото тримесечие на 2022 г. броят на банковите депозити на семействата намалява на годишна база с 2,9%, само че, паралелно с това размерът на вложените в банките пари нараства, като преобладават депозити от над 50 хиляди до 100 хиляди лв..
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР