БНБ очаква инфлацията да продължи да се ускорява до края

...
БНБ очаква инфлацията да продължи да се ускорява до края
Коментари Харесай

БНБ със смразяваща прогноза: Инфлацията ще продължи да расте

БНБ чака инфлацията да продължи да се форсира до края на полугодието. Това излиза наяве от икономическия обзор на Централната банка.

Редица проинфлационни фактори ще тежат върху стопанската система през първото полугодие, пресмятат специалистите от Българска народна банка. Един от факторите е обвързван с мораториума върху цените на енергоносителите за битовите консуматори, който изтича в края на март.

Върху потребителската кошница тежат цените на редица хранителни артикули, изключително плодовете и зеленчуците, както и на услугите.

Покачващата се инфлация най-вероятно ще докара до стягане на паричната политика в международен мащаб, разясняват от банката. Според специалистите това би довело до оскъпяване на доходността по държавните облигации на страните от еврозоната, което ще рефлектира и върху българските държавни скъпи бумаги.

От Българска народна банка показват, че анализът е изработен на база на януарски данни, а поради динамичността на събитията прогнозата е краткосрочна – единствено за първото полугодие. В нея се показват опасности като интернационалната обстановка, само че защото данните са от януари, отрицателните стопански последствия от войната в Украйна не са включени в разбора.

Източник: БНР
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР