БНБ очаква годишната инфлация да продължи да се забавя плавно

...
БНБ очаква годишната инфлация да продължи да се забавя плавно
Коментари Харесай

БНБ прогнозира забавяне на инфлацията до края на 2023 г., но да остане висока през 2024 г.

Българска народна банка чака годишната инфлация да продължи да се забавя гладко през последното тримесечие на 2023 година  в сходство с допусканията за динамичността на интернационалните цени на суровините, само че да  остане на високо равнище през първото тримесечие на 2024 година

Отбелязва се, че главните фактори, които се чака да продължат да лимитират скоростта и степента на преместване от страна на компаниите на спадовете на интернационалните цени на селскостопанските първични материали върху  крайните потребителски цени , са плануваното мощно частно ползване и повишаване на разноските за труд на единица продукция.Според конструирания от Българска народна банка композитен преходен знак за икономическа интензивност, през третото тримесечие на 2023 година действителният Брутният вътрешен продукт на страната се чака да се покачва на верижна база с ритъм, подобен с този от предходното тримесечие. Това е причина икономическата интензивност да продължи да следва наклонност към гладко закъснение на годишна база.  Това се показва в постоянното тримесечно издание на Българска народна банка " Икономически обзор ", бр. 3 от 2023 година  , оповестено на уеб страницата на Централната банка.

През четвъртото тримесечие на 2023 година и през първото тримесечие на 2024 година действителният Брутният вътрешен продукт се чака да регистрира невисок напредък на верижна база, подкрепян най-много от вътрешното търсене, показват от Българска народна банка. 

През първите осем месеца на 2023 година  годишната инфлация, измерена посредством Хармонизирания показател на потребителските цени  (ХИПЦ), следваше наклонност към закъснение и възлезе на 7,5 % през август 2023 година Тази динамичност се определяше от поевтиняването на годишна база на енергийните артикули, както и от образуването на базов резултат по отношение на високите темпове на повишаване на потребителските цени през 2022 година, основно в групата на храните.

Същевременно регистрираните от началото на годината темпове на напредък на ХИПЦ на месечна база се резервираха на по-високо равнище по отношение на исторически следените стойности, като мощното потребителско търсене и растежът на разноските за труд на единица продукция продължиха да оказват инфлационен напън върху потребителските цени. Групата на храните продължи да има най-голям позитивен принос за общата инфлация, следвана от услугите и промишлените артикули.

През второто тримесечие на 2023 година действителният Брутният вътрешен продукт се увеличи с 0,4 % по отношение на предходното тримесечие. На годишна база растежът на икономическата интензивност продължи да се забавя и възлезе на 1,8 %. Това се определяше от забележителното повишаване на негативния принос на изменението на запасите, който беше единствено отчасти обезщетен от спад на вноса на артикули. По отношение на вътрешното търсене през тримесечието се наблюдаваше ускорение на годишния напредък на частното ползване, до момента в който държавното ползване способства негативно за изменението на Брутният вътрешен продукт.

Повишение на брутната добавена стойност на годишна база беше регистрирано  в секторите на селското стопанство и услугите,  докато в промишлеността се наблюдаваше намаляване, написа в разбора. 

Отбелязва се още, че през второто тримесечие на годината заетостта се увеличи с 0,1 % на годишна база, което се дължеше напълно на бранша на услугите. Същевременно растежът на компенсацията на един  нает в номинално изражение се забави до 7,2 % на годишна база и остана по-нисък от записаната през тримесечието инфлация , макар покачването на продуктивността на труда и увеличаващия се дефицит на работна мощ в страната, който доближи едни от най-високите в исторически проект стойности, показват от Българска народна банка.

Балансът по настоящата и финансовата сметка за последните 12 месеца към юли 2023 година мина на остатък от 2,3 % от Брутният вътрешен продукт при недостиг от 0,5 % от Брутният вътрешен продукт към декември 2022 година, основно заради увеличението на остатъка по финансовата сметка и свиването на комерсиалния недостиг на страната поради по-силното намаляване на вноса на артикули по отношение на износа.

Салдото по финансовата сметка за последните 12 месеца към юли 2023 година бе негативно в резултат на по-голямо струпване на задгранични пасиви към нерезиденти по отношение на това при задграничните активи на българските резиденти. В резултат на потоците по настоящата, финансовата и финансовата сметка на платежния баланс брутните интернационалните валутни запаси на страната за последните 12 месеца към юли 2023 година се покачиха с  4,3 милиарда евро при нарастване с 3,9 милиарда евро към декември 2022 година , се отбелязва в разбора.

През първите осем месеца на 2023 година годишният напредък на депозитите на неправителствения бранш в банковата система следваше наклонност към закъснение, която се определяше напълно от по-ниския напредък на фирмените депозити. Същевременно продължаващото повишаване на приходите от труд и запазващите се желания на семействата да икономисват в банковата система допринасяха за опазване на относително висок годишен напредък на депозитите на семействата.

Годишният напредък на заема за нефинансовите предприятия продължи да се забавя заради по-слабото търсене на финансов запас за обезпечаване на оборотни средства и струпване на ресурси, последователното покачване на лихвените проценти по нови заеми за предприятия и стягането на стандартите на банките за кредитиране на компаниите. 

В бранша на домакинствата  годишният напредък както на жилищните заеми, по този начин и на потребителските заеми се резервира висок.  Значителната ликвидност и мощната конкуренция за пазарен дял в банковия бранш продължиха да лимитират преместването на резултатите от стягането на паричната политика на ЕЦБ върху лихвените проценти по заемите за семействата и в същото време бяха причина за относително лимитираните резултати от подхванатата от Българска народна банка мярка за увеличение на ставката на наложителните минимални запаси до 12 % в интервала от въвеждането й до август 2023 година в това число, се показва в изданието.
Прочетете още
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР