БНБ обяви, че от днес, 1 декември 2022 г., основен

...
БНБ обяви, че от днес, 1 декември 2022 г., основен
Коментари Харесай

Основният лихвен процент скочи за трети път тази година

БНБ разгласи, че от през днешния ден, 1 декември 2022 година, главен лихвен % е в размер на 1.30%.
Прочетете още
ОЛП се повишава за трети път тази година, откакто от 2016 година насам той бе непроменяемо нула %. От 1 октомври съществена лихва в България се покачи на 0,49%, а от началото на ноември - на 0.59%.

Основният лихвен % се дефинира въз основата на осреднената месечна стойност на показателя ЛЕОНИЯ Πлюc, който е индикатор за действително подписани покупко-продажби с овърнат депозити в български левове от всички банки у нас. От 2016 година насам ЛЕОНИЯ е с отрицателни стойности, а по закон ОЛП не може да бъде негативна големина. Затова и Българска народна банка обявяваше 0.00% главната рента.
 От септември обаче банките започнаха да подписват покупко-продажби с депозити с позитивна рентабилност, което доведе и до смяната на ОЛП. Тази наклонност следва повдигането на главните лихви от Европейската централна банка, почнало от средата на годината.
От ОЛП зависи размера на законната рента за веселба. Тя се образува като общ брой от ОЛП плюс 10%. Така от 1 декември лихвата за забавени заплащания се усилва на 11.30%.

Няколко търговски банки у нас са възприели ОЛП като референтна база и при определянето на лихвите по заемите. Това значи, че клиентите на тези банки скоро може да бъдат осведомени за смяна в лихвените условия към по-високи лихви по заемите, които изплащат.

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР