БНБ обмисля да затегне кредитирането и по-конкретно ипотечното за граждани

...
БНБ обмисля да затегне кредитирането и по-конкретно ипотечното за граждани
Коментари Харесай

БНБ може да затегне кредитирането за граждани след март

Българска народна банка обмисля да затегне кредитирането и по-конкретно ипотечното за жители напролет. Преди това банката ще изчака да получи данните за януари, февруари и март и ще ги проучва, разгласи пред БНР шефът Димитър Радев.

За желанието на банката се разбра от бюлетина на Асоциацията на банките в България преди седмица. В нея няма детайлности, само че се приказва за " налагане на редовно равнище на условия към кредитополучателите, които банките да са задължени да ползват при отпущането на заеми за семействата ".

" Всичко зависи от резултатите, т.е. данните, които чакаме да постъпят за януари, февруари, март. Освен това би трябвало да се има поради, че ние гледаме комплекс от индикатори, т.е. не гледаме единствено растежа на ипотеките, а гледаме доста други неща, да вземем за пример по какъв начин сходна мярка ще отрази общо на стопанската система на, икономическата интензивност. Това решение ще бъде взето доста деликатно и то ще бъде взето на база на постъпващите данни ", показва Радев пред радиото.

Напомни, че сега банката ползва, въпреки и лимитирани от валутния ръб ограничения, които имат същата цел - да лимитират кредитирането. Тези ограничения са по линия на минималните наложителни запаси, които сега са 12%. До това равнище те бяха увеличени през предходната година с анонса, че може да стигнат до 15% по привлечените от банките средства. Целта е да се изтеглят средства, които другояче биха се употребявали за кредитиране.

Данните за декември демонстрират, че по отношение на година по-рано са се отпуснали 20.5% повече жилищни заеми до общо 19.9 милиарда лева.

Регулаторът да вземе ограничения за изстудяване на кредитирането, с цел да не се стигне до пръсване на имотния балона, прикани и основният икономист на " Отворено общество " Георги Ангелов. 

Мерките, за които в този момент загатва шефът ще бъдат разнообразни, защото ще са ориентирани към крайните консуматори. Обичайно тези ограничения са посредством таван върху някой индикатор, който банките би трябвало да съблюдават наложително, когато отпускат заем, показва " Капитал ". Например несъмнено съответствие сред отпуснатия заем и цената на обезпечението по него или на поетия дълг по отношение на прихода и др.

На въпроси, свързани с датата, от която България може да влезе в еврозоната, Радев показва, че не е продуктивно фокусът да е върху датата. " По-скоро фокусът би трябвало да бъде върху това, което би трябвало да бъде направено ", акцентира той.

Преди седмица министър председателят Николай Денков разяснява, че датата 1 януари 2025 година, която България е записала като своя цел в решение на държавното управление, не е сакрална. Това даде мотив за мнения, че евентуално обществото се приготвя за това, че евентуално и тази дата няма да се окаже реалистична.

Седмица след евроизборите при започване на юни се чака Европейската комисия да оповести отчета си за напредъка на страните към еврозоната. Той не е единствено за България. От него ще се разбере дали България ще получи покана макар че не дава отговор на критерия за инфлацията. В изявление министър председателят уточни, че България евентуално ще изиска ексклузивен отчет през есента.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР