БНБ не може да провежда парична политика, но най-сериозният лост

...
БНБ не може да провежда парична политика, но най-сериозният лост
Коментари Харесай

Любомир Христов: Най-сериозният лост срещу инфлацията е рязко ограничаване на кредитирането

" Българска народна банка не може да организира парична политика, само че най-сериозният лост за преодоляване на инфлацията, който има, е внезапно и неотложно ограничение на кредитирането. Българска народна банка не може да го реализира с манипулиране на лихвените проценти, само че може да го реализира с надзорни ограничения. Вторият мит е, че парите се печатат от централните банки, парите се емитират от комерсиалните банки - посредством заеми ".

Това сподели пред БНР финансистът Любомир Христов, някогашен основен икономист и член на УС на Българска народна банка.

Според него не е вест, че има заплаха от влизане в инфлационна серпантина, за което предизвести подуправителят на Българска народна банка Калин Христов.

" Г-н Калин Христов е прав. Това, което споделя, е един явен факт, който се състои в това, че цените на необятна гама от артикули вървят нагоре. Виждаме, че действителните работни заплати, на по-ниските равнища, понижават, синдикатите желаят увеличение. Това е инфлационната серпантина - нарасналите цени се трансформират в претенции за обезщетения и повишение на приходите, които подхранват бъдещо покачване на цените, " разяснява Любомир Христов.

По думите му държавните ограничения не са антиинфлационни, а са " ограничения за отчасти компенсиране на избрани групи от хора за предходната инфлация, по никакъв метод не овладяват бъдещата инфлация ".

Той се съгласи с изказванието на специалисти, че елементарен и на ниска цена излаз от инфлация няма:

" Инфлацията се бори с обедняване, криза и безработица ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР