БНБ направи още една стъпка към въвеждането на еврото в

...
БНБ направи още една стъпка към въвеждането на еврото в
Коментари Харесай

На българските монети под 1 евро пак ще пише стотинки

Българска народна банка направи още една стъпка към въвеждането на еврото в страната ни - утвърди и показа дизайна на монетите, които ще бъдат пуснати в обращение след приемането на България в еврозоната.

 

Дизайнът възпроизвежда актуалните знаци, изсечени върху българските разменни монети, акцентират от централната банка. Върху монетите от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента ще е изобразен Мадарският конник. На металното 1 евро ще стои ликът на Св. Иван Рилски, а върху паричния знак за 2 евро ще е обликът на Паисий Хилендарски.

 

За отбелязване е, че на монетите с номинал под 1 евро на българската страни отново ще написа " стотинки " (не центове) - както са сега паричките ни с номинал под 1 лев.  И " стотинка ", и " цент " (cent) значат " една стотна ".   

 

Българска народна банка съобщи какво следва:

 

• Изработване на евромонети в количество до 1 млн. броя за всеки номинал за тестване на качеството на създаваните монети и узаконяване на българския „ Монетен двор “ ЕАД.

 

• Пристъпване към постоянно производство на нужните количества евромонети след Решението на Съвета на Европейски Съюз за приемането на еврото от Република България.

 

• Емитиране на евромонетите с българските знаци, считано от датата на приемане на еврото от Република България за законно платежно средство.

 

Централната банка изяснява и по какъв начин е минал процесът на

координиране и утвърждение на евромонетите дотук:

 

6 декември 2022 г.  - подписан е Меморандум сред България, страните от еврозоната и Европейската комисия за подготовка и започване на производството на евромонети

 

20 юли - управата на Българска народна банка приема решение за " Процедура за разработване на дизайн на българска национална страна на евромонети “ и „ Основни претекстове и наложителни реквизити на дизайна на националната страна на българските евромонети и надпис на гурта на монетите от 2 евро “.

 

2 ноември 2023 година - утвърден е дизайнът на монетите 

 

16 ноември -  дизайнът на монетите е признат от Координационния съвет за подготовка на България за участие в еврозоната 

 

18 януари - изпратено е писмо за координиране на дизайна до  страните от еврозоната и ЕК  държави-членки от еврозоната.

 

С решение 5693/24 на Съвета на Европейския съюз е утвърден предложеният от България дизайн. 

На гурта на монетата от 2 евро ще написа: " Боже, пази България "  

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР