БНБ: Жилищните заеми са с рекорден ръстОтпуснатите от банките жилищни

...
БНБ: Жилищните заеми са с рекорден ръстОтпуснатите от банките жилищни
Коментари Харесай

БНБ: Жилищните заеми са с рекорден ръст

БНБ: Жилищните заеми са с рекорден растеж
Отпуснатите от банките жилищни заеми набъбнаха с рекордните 25,9% за година и към края на септември доближават 23,6 милиарда лева, демонстрират данни на Българска народна банка. В рамките на година ипотечните заеми за покупки на къщи и жилища са нарастнали с 4,855 милиарда лева
Това се дължи на желанието на хората да живеят в по-хубав и по-просторен дом,
както и да вложат парите си в недвижима благосъстоятелност. Много хора, които желаят да влагат в парцел, само че нямат задоволително налични пари, взимат и банков заем, с цел да обезпечат нужната сума за покупка.
Потребителските заеми за семействата за година нарастват с 15 на 100, демонстрират данните на Централната банка.
Общият размер на отпуснатите потребителски заеми се усилва с 2,474 милиарда лева за година и към края на септември доближава 18,97 милиарда лева Голяма част от тези заеми са за поправки в дома или за покупка на домашен уреди и обзавеждане.
Оказва се, че желанието на хората да покачат стандарта си на живот,
като подобрят изискванията в дома си или напряко купят нов апартамент или къща, е главният мотор на кредитирането в страната.
От 1 октомври влязоха в действие ограничавания на Българска народна банка при разпределяне на жилищни заеми
на семействата. Размерът на отпусканите заеми за покупка на къщи и жилища към този момент би трябвало да бъде до 85% от цената на обезпечението (в най-честия случай това е цената на купувания имот).
Съотношението сред вноските по заема и месечния приход на кредитополучателя не би трябвало да надвишава 50%.
Освен това срокът на контракта за заем не би трябвало да надвишава 30 години. Целта на тези промени е да бъде стеснен рискът, при който банките отпускат ипотечни заеми. Но измененията надали ще окажат значително въздействие върху кредитирането. Ефектът от ограниченията на Българска народна банка ще може да бъде забелязан след месец,
когато бъдат оповестени данни за отпуснатите заеми през месец октомври.
Домакинствата взимат повече заеми от бизнеса, демонстрират данните на Българска народна банка. За година общият размер на заемите за семействата е повишен с над 20 на 100,
или с 7,467 милиарда лева, а заемите за бизнеса се усилват с 8,2%, или с малко над 3,5 милиарда лева
Домакинствата натрупат и по-големи спестявания в банките от бизнеса. В рамките на година общият размер на депозити на семействата нараства с 8,68 милиарда лева и към този момент надминава 85 милиарда лева Данните на Българска народна банка демонстрират, че максимален растеж има при влоговете на жители с огромни суми в тях, до момента в който хора с дребни по мярка депозити са принудени да теглят пари и да закриват влогове, с цел да закърпят фамилния бюджет.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР