Бляскава церемония даде по традиция началото на Международния филмов фестивал

...
Бляскава церемония даде по традиция началото на Международния филмов фестивал
Коментари Харесай

За девети път Стара Загора е столица на новото европейско кино с фестивала „Златната липа“

Бляскава гала даде по традиция началото на Международния кино фестивал за ново европейско кино „ Златната липа “  в Стара Загора.

Деветото издание на форума стартира с мажоретно шоу на Центъра за поддръжка и личностно развиване и осъществявания на Военния духов оркестър, дирижиран от капитан Цветомир Василев. По аления килим минаха десетки родни и европейски кино лица, специфични посетители, както и стотици фенове на 7-мото изкуство.   

Водосвет за здраве и триумфи отслужи Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан.

Стилното празненство продължи в залата на Държавна опера. „ Добре пристигнали в Стара Загора! Радвам се, че тази година можем да се насладим дружно и без ограничавания на изключителната селекция от филми. Зад този фестивал стоят доста старания и любов към киното и културата. Ще продължим поддръжката си, тъй като „ Златната липа “ е емблема, разпознаваемо име в цяла Европа. Насладете се на това чудо! “, сподели по време на откриването зам.-кметът на Стара Загора Милена Желева. Тя предложения феновете на киното да се възползват от опцията тази година филмите да се гледат в три разнообразни зали.

„ Щастлива съм, че фестивалът се трансформира в културна традиция, която надграждаме дружно във времето. Изключителна заслуга за одобряването му имат Община Стара Загора и кметът Живко Тодоров. Емблематичното събитие устоя на извънредно сложните моменти. Благодаря на публиката, която оцени опцията да гледа с вход свободен най-новите и качествени европейски продукции “, обърна се към гостите в залата шефът на фестивала Магдалена Ралчева. „ Избрани са 43 ленти от 20 европейски страни. Силни и блестящи. Ще имате опцията да се срещнете и с някои от техните основатели “, добави тя.

Обичаният български артист Георги Мамалев е носителят на наградата „ Златната липа “ за повсеместен принос в киното. Статуетката му бе връчена от зам.-кмета Милена Желева и шефа на фестивала Магдалена Ралчева.

„ Моля, не ме аплодирайте по този начин бурно още при започване на кариерата ми “, с нормалния си закачлив и остроумен звук се обърна той към публиката в залата. „ Искам да благодаря освен за премията, само че и за основаването и провеждането на този в действителност огромен празник за киното “, сподели Георги Мамалев и показа, че тази година се навършват 50 години от първия му снимачен ден от кино лентата „ Като ария “. Той посвети наградата на всички свои сътрудници, с които е съумял да осъществя зашеметяващата си кариера.

Мамалев има зад себе си близо 30 кино лентата, измежду незабравимите му кино функции са Гошо от „ Оркестър без име “, принц Алфонсо от „ 13-ата избраница на принца “, Стефан Стамболов в „ Записки по българските въстания “, капитан Мортимър от „ Последни стремежи “. Познат е още и от „ Летете с Росинант ”, „ Пантуди ”, „ Адио Рио ”, „ Двойникът ”, „ Бъди благословена ”, телевизионния сериал „ Васко да Гама от село Рупча ” и други.

Утре, от 11.00 часа, ще бъде конференцията на артиста, а малко по-късно той ще открие звезда с името си и ще добави липова фиданка в Алеята на липите.

Сред гостите на церемонията довечера, които насочиха привет и сервираха цветя, бяха и Нейно превъзходителство госпожа Доника Ходжа – дипломат на Република Албания в България, Петър Тодоров – шеф на Националния кино център, Ивона Дудка – шеф на Полския институт, интернационалното жури на фестивала, водено от проф. Анри Кулев, представители на локални и държавни културни институции, общественици. Водещ на събитието бе младият артист Калоян Минев.

Присъстващите имаха опцията да се насладят на испанската продукция, удостоена със „ Златна мечка “ от Берлинале тази година –„ Алкарас “, с режисьор Карла Симон.

Фестивалът ще продължи до 1 юни. Церемонията по награждаването на отличените филми ще бъде от 18.00 часа в залата на Държавна опера.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР