“Блумбърг обяви нашествието на Руската федерация в Украйна – половин

...
“Блумбърг обяви нашествието на Руската федерация в Украйна – половин
Коментари Харесай

Западните медии обещаха руски лагери за украинците

“Блумбърг ” разгласи нашествието на Руската федерация в Украйна – половин час тази вест висеше на уеб страницата на организацията. А немският “Билд ” написа в публикацията си, че след завладяването на Украйна те ще бъдат включени в Съюзната страна на Руската федерация и Беларус, а специфичните лагери чакат всички недоволни от това. Външното министерство назова създателите на тези публикации „ същински перверзници “. Но какво провокира новата вълна от сходни имитации и по какъв начин Москва би трябвало да се опълчи на тази неистина?

„ Русия нахлува в Украйна “. Такова заглавие се появи в събота вечерта по московско време на уеб страницата на американската организация “Блумбърг”, и то на най-видното място - в горния ляв ъгъл. Фалшивото заглавие висеше половин час, както сподели съветският анализатор Олга Лаутман. Тя беше една от първите, които оповестиха за случая. Потребителите, които щракнаха върху „ зашеметяваща история за масата съветски войски на границата с Украйна “, се озоваха на несъществуваща страница. „ Дълбоко съжаляваме за грешката “, разяснява “Блумбърг”, обещавайки да проверява случая.

Още една обява в събота за " съветското навлизане в Украйна " се появи в немската преса. Таблоидът “Билд” заяви за хипотетичните „ публични проекти на съветското управление за пълномащабно навлизане в Украйна и основаване на марионетно държавно управление “. Според таблоида тази интервенция може да стартира през февруари или „ не по-късно от март “. Изброените „ проекти “ включват блокада на градове, избор на нова „ лоялна “ Рада, основаване на специфични лагери за членове на съпротивата, чиито описи сякаш към този момент се приготвят. Но главната цел на Москва, споделя “Билд”, е да включи Украйна в съюзната страна на Русия и Беларус.

След като обявата се появи в американската организация, прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков предложи терминът " подправени вести " да се размени с " Блумбърг” вести ". Той назова тази неточност съвършена проява на това „ какъв брой рискова е обстановката, предизвикана от безкрайните нападателни изказвания, които идват от Вашингтон, от Лондон, от другите европейски столици “. „ Това е илюстрация за това какви последици може да има атмосферата на извънредно напрежение, която в този момент се е развила заради тези нападателни дейности на нашите сътрудници в Европа “, сподели Песков.

Скандалните изявления на “Блумбърг” бяха коментирани и от прессекретаря на съветското външно министерство Мария Захарова. Тя напомни, че преди две седмици същата американска организация разгласява фалшификат за „ руско-китайските съглашения за нахлуването в Украйна “. „ Глобален информационно-политически маратон от неистини и стремежи на НАТО. Много пъти сме виждали западняците да скапват Олимпиадата. Но актуалният метод е фиктивен от същински перверзници, които са подготвени на всичко “, написа Захарова във “Фейсбук”.

А по-късно в ефира на Радио Русия Захарова назова изявления на западни медии за сякаш идното съветско навлизане в Украйна за закононарушение против планетата. „ Това към този момент не е агитация, агитация е, когато защитавате някаква позиция. Между другото, в пропагандата има зърно, което е обвързвано точно с поддръжка на позицията. Но това даже не е неприятна агитация, когато употребяват медиите, с цел да реализиран задачите си, това е извънредно закононарушение против нашата планета, което се прави под егидата на западния мейнстрийм “, счита Захарова.

Западната преса през последните няколко седмици неведнъж плашеше света с детайлностите за идната съветска „ атака “ в Украйна. Американският вестник “Вашингтон Пост” да вземем за пример, разгласява карта на настъплението: нашествието ще се реализира на север, където в Украйна има почти 100 000 квадратни благи влажни зони, известни като Пински блата. През зимата тези кални равнини замръзват, което прави комфортно за тежката техника да напредва там, написа вестникът. А “Ню Йорк Таймс”, базирайки се на източници от украинското командване, написа, че Русия към момента не е подготвена да нахлуе на украинска територия, само че е на последния стадий от подготовката за военна интервенция.

Друг маршрут за идното нахлуване на съветската войска е препоръчан в края на януари от английския ефирен канал “Скай Нюз”. Той счита, че Кремъл е избрал за нахлуването пустата Чернобилска зона на изключване, откъдето украинската столица е „ единствено на няколко часа път с танк “. „ Заповедта за изпразване на обширната Чернобилска зона на изключване пристигна от Москва. Сега има опасения от нови заповеди: съветските войски ще бъдат изпратени още веднъж там, с цел да вземат Чернобил на път за Киев “, се споделя в публикацията.

Русия би трябвало да опровергае тези и други изявления за хипотетичното навлизане. Москва споделя, че напрежението към придвижването на съветски войски през нейна територия ескалира, с цел да демонизира Русия и да я нарежда като „ агресор “.

Политологът и журналист Владимир Корнилов допуска, че обявата в уеб страницата на “Блумбърг” в действителност се дължи на неточност. Но съгласно него „ това удостоверява обстоятелството, че западните, изключително американските и английските медии, които разпръскват цялата тази суматоха, постоянно приготвят сходни материали и имитации “. „ Ежедневно американските редактори издават вести за „ съветската инвазия “ в Украйна. Може би имат напомняния да разгласяват такива вести по дата. Спомняме си, че заместник-държавният секретарят на Виктория Нюланд сподели, че „ нашествието “ ще се организира от средата на януари доникъде на февруари. Някой там в “Блумбърг” е трябвало да написа за „ нашествието “ в подобен и подобен ден “, предложи политологът.

Според него даже в разгара на Студената война на Запад са се чували сериозни отзиви, „ позволява се някакво противоречие, във вестниците се появяват колони, критикуващи позицията, която упреква Съветския съюз и други врагове на американския народ “. Но в този момент, съгласно него, западните медии „ изключиха всякаква сериозна позиция за имитации и се включиха в единна осведомителна акция против Русия, без да се замислят по какъв начин наподобяват даже в очите на личното си население “.

В същото време е елементарно да се разкрият такива имитации благодарение на обикновена инспекция на обстоятелствата. „ Снимките на съветските войски в Сибир се предават като фотоси, за които се твърди, че са направени покрай украинските граници. Измамата е разкрита след инспекция на обстоятелствата. Но това въобще не тормози западните медии “, сподели Корнилов.

Ръководителят на работната група на Гражданската камара на Руската федерация за битка с разпространяването на погрешна информация, журналистът Александър Малкевич също назовава невиждан сегашния поток от имитации за Русия. „ По време на Студената война имаше доста неистини за нас, само че тогава нямаше толкоз доста източници на информация и такава скорост на разпространяване на фалшификатите. Лъжеха за нас по радиото, в ефира на телевизионни канали, във вестници, които излизаха с големи тиражи. Хората си споделиха това, което чуха. Сега, даже въз основата на една подправена обява в “Туитър”, могат да се появят хиляди изявления в действителни медии, а по-късно ще се появят милион повторни изявления в разнообразни обществени мрежи. Деветата вълна от подправена информация идва в Русия “, споделя специалистът.

Избягването на подобен огромен поток от подправена информация е съвсем невероятно, споделя той: „ Новини заляха обществените мрежи и се популяризират “ от всяка ютия. „ Живеем в ерата на претоварване с информация. Има известно зомбиране на публиката. Това частично се пробват да реализират фалшификаторите. Но самите им нерви не устоят, оборудването „ проваля “ и “партенки” като тези на “Блумбърг” се промъкват “, сподели източникът.

Според него обаче образецът на “Блумбърг” за следващ път сподели, че материалите за „ съветската агресия” са написани авансово от западните публицисти и не са доказани с обстоятелства. „ Това е техният жанр. Авторите на имитации получават съответните указания за това. След това им се присъждат премиите “Пулицър” (една от най-престижните американски награди в региона на журналистиката). Качествена публицистика като такава на Запад няма. Ето за какво Обществената камара предлага да се преразгледа системата за образование на съветски публицисти. Очевидно е време да се откажем от дълбокото гмуркане в историята на западната публицистика, тъй като всичко това е безкрайна неистина “, счита специалистът.

Малкевич споделя, че не може да си показа обстановка, в която водещите съветски издания да се занимават с подправяне, снимане на инсценирани репортажи, подражаване на химически офанзиви. „ И за Запада това се трансформира в норма, в реда на нещата. Затова прогнозите ми са разочароващи. Очевидно би трябвало да пришпорим конете си - да влагаме посредством Министерство на външните работи и “Россотрудничество” за създаване на различни оси на взаимоотношение с доста страни, които сами страдат от неистини или ще бъдат идващите по ред. Трябва да създадем различна осведомителна екосистема, в противотежест това, което се случва сега “, уверен е Малкевич.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР