БЛС поиска оставката на проф. Илко Гетов.Заместник-председателят на УС на

...
БЛС поиска оставката на проф. Илко Гетов.Заместник-председателят на УС на
Коментари Харесай

БЛС поиска оставката на проф. Илко Гетов


БЛС изиска оставката на проф. Илко Гетов.

Заместник-председателят на УС на БЛС доктор Николай Брънзалов разяснява пред Българска национална телевизия, че е неуместно да се мисли, че има понижаване на използването на антибиотици след въвеждането на е-рецептата.

Той изясни, че БЛС не желае да се прави крачка обратно от Министерство на здравеопазването, в противен случай.

На въпрос дали след още малко време няма да се напасне системата, доктор Брънзалов съобщи, че това е неуместно.

„ Явно е, че в този момент има проблем – и за обществото и за лекарите “, сподели той и изясни, че от много време не е приказвал с проф. Илко Гетов, на който доста лекари желаят оставката му. Причината е, че последният път проф. Гетов бързал за рожден ден.
През вчерашния ден пък стана ясно, че
една трета от издадените електронни предписания не се извършват, а близо 70% от лекарите нямат опция да изписват такива предписания, регистрираха на конференция от Българския лекарски съюз.

Така невъзможността за изписване на предписания, на процедура съставлява риск за хората да прибягват към самолечение и до бабини илачи.

От 16 октомври, когато влезе в действие възбраната за издаване на хартиени предписания за антибиотици, българските лекари са издали 204 230 предписания. По тях осъществяването продължава да бъде 66%, а анулираните са 14 164, сочат данните на БЛС.

От съсловната организация не престават да упорстват за връщане на паралелното потребление на двата типа предписания.

„ Възстановяване на паралелното потребление на хартиена и електронна рецепта да е за избран интервал от време. През това време хартиената рецепта наложително да се качва от фармацевта в НЗИС и да се съхранява след осъществяването ѝ “, съобщи Маджаров.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР