БЛС и БЗС са отхвърлили предложението на Надзорния съвет на

...
БЛС и БЗС са отхвърлили предложението на Надзорния съвет на
Коментари Харесай

Прехвърлят оставащите средства от медицински и дентални дейности за авансови плащания

БЛС и БЗС са отхвърлили предлагането на Надзорния съвет на НЗОК оставащите средства по бюджета на Касата за 2023 година за здравноосигурителни заплащания да бъдат ориентирани за здравноосигурителни заплащания за болнична помощ и на собствен ред оферират тези средства да бъдат трансферирани по същите редове за идната година. Това излиза наяве от стенограмата на съвещанието на Надзора, извършено на 18 декември.

Надзорният съвет приема, че одобрените средства за предплатеното заплащане към районните каси ще бъдат разпределени от шефовете на РЗОК по реализатори на здравна и дентална помощ. Средствата от изпълнителите на медицински и дентални действия, които откажат да ги получат, ще бъдат трансферирани към тези, които желаят предплатено заплащане. „ Така ще могат да се изразходват през 2023 година в цялостна степен оставащите средства по съответните типове здравноосигурителни заплащания “, споделя шефа на дирекция „ Бюджет и финансови параметри “ в Здравната каса Ганка Аврамова.

По време на съвещанието Надзорният съвет е одобрил и заплащането на нови групи медицински произведения, незаплащани досега от Националната здравноосигурителна каса. Това са сърдечна клапна протеза/ Клапи-биологични/ Балонразгъваща се биологична аортна протеза за напълно безшевно позициониране, направена от телешки перикард и Постоянен кардиостимулатор - съвместими с ЯМР/ Безжичен непрекъснат кардиостимулатор с катетър за перкутанна имплантация за еднокухинна стимулация.

Според зам.-министъра на опазването на здравето и член на Надзора проф. Илко Гетов решението за възнаграждение на непрекъснатия кардиостимулатор ще удовлетвори пациентските организации, а проф. Григор Димитров е безапелационен, че по този начин се понижава доплащането от пациентите.

Целия текст на стенограмата може да видите 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР