БЛС е силно обезпокоен от предложената концепция за нов здравен

...
БЛС е силно обезпокоен от предложената концепция за нов здравен
Коментари Харесай

От БЛС обезпокоени от новия здравен модел на Ананиев

БЛС е мощно смутен от препоръчаната идея за нов здравен модел. Това пишат в позицията си до медиите от лекарския съюз.

По думите им в показаната идея от здравния министър Кирил Ананиев липсват действителни планове, липсват прогнози, липсва оценка на риска, липсва оценка на въздействието.

Те означават, че концепцията планува да се оперира със същите средства, с които разполага сега системата у нас, предлагайки обаче те да се разпределят сред няколко платци. От БЛС обаче са очаквали да се надгради съществуващия модел и да се основат действителни условия за действителна конкуренция.

Недопустимо е правото на пациента да избира кой да го лекува да бъде изместено от избора кой да финансира лекуването му, пишат още в мнението си.

БЛС изрично се опълчва на опитите съсловната организация да бъде извадена от процесите на образуване и договаряне на здравни политики у нас.

От лекарския съюз акцентират, че в случай че препоръчаната идея влезе в действие, главният пакет от медицински действия би трябвало да бъде съпроводен с рамково договаряне за съществени минимални цени, които би трябвало да бъдат обезпечени на доставчиците на медицински услуги.

Съсловната организация остро възразява против концепцията обособени лекари - общопрактикуващи, лекари от профилираната здравна помощ и обособени лечебни заведения да се договарят независимо с доста по-мощни от тях структури, каквито са застрахователните фондове.

Те са на мнение, че новият здравен модел няма да реши главните проблеми, свързани с кадровия недостиг и неравномерното систематизиране на здравни услуги в страната.

От БЛС означават, че в предлагането на здравното министерство не се предлага и решение за огромния брой неосигурени пациенти.

Те акцентират още, че демонополизация на НЗОК, посредством разпределение на равни вноски от публичния запас сред обособените платци за всеки записан здравноосигурен жител, без използване на механизъм за равнене на риска, няма да сътвори равнопоставеност и конкуренция, а ще докара до нови несъответствия в системата.

От съсловната организация оферират въвеждане на Национална здравна осведомителна система и настоящо електронно досие на пациента.

Те упорстват за действително възнаграждение на медицинските действия и лекарския труд, както и за дефиниране на главен пакет от медицински действия, който е възможнода бъде финансиран и гарантиран от здравна вноска в размер на 8%.

От съсловната организация желаят още надграждане на наложителното обезпечаване, гарантиращо главния пакет с дефиниране на действия в спомагателен, които да бъдат заплащани от доброволни фондове и застрахователи.

Припомняме, че на 15 юли министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев показа идея за Нов здравен модел, предусещащ частни застрахователни фондове да се конкурират със здравната каса за главния пакет на лекуване, който се покрива от наложителната здравноосигурителна вноска, която е в размер на 8%. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР