Bloomberg Covid-19 се възражда - очаква ни още една тежка зима,

...
Bloomberg
Covid-19 се възражда - очаква ни още една тежка зима,
Коментари Харесай

Covid-19 се надига - очаква ни още една тежка зима

 Bloomberg Covid-19 се възражда - чака ни още една тежка зима, пише  Bloomberg.

Ресторантите и фризьорските салони са затворени. Училището е отдалечено. Хората остават в къщи след 20.00 часа.

Поне една страна в Европа към този момент се е върнала към този режим на цялостно затваряне, защото Covid избухва още веднъж от Обединеното кралство, през Русия, до Сингапур.

Отговорът на Латвия е най-екстремният, само че балтийската нация не е сама в битката със скока на ковид, напомнящ за 2020 година

Англия, която имунизира жителите рано и отстрани множеството ограничавания за Covid, в този момент следи най-вече случаи от юли. В Германия те са най-високите от май. В страни, където равнищата на имунизиране изостават, обстановката е още по-лоша. Тъй като смъртните случаи от Covid са рекордни в Русия, Москва се насочва към цялостно блокиране този месец. Румъния е изчерпала леглата за интензивно лекуване. Силно заразният вид на делта провокира експлоадирания в Китай и Австралия, народи, които организират политика на нулева приемливост против вируса.

В Съединени американски щати, където тежките летни епидемии са намалели, държавното управление уголемява достъпа до усилващи дози ваксина, с цел да се опита да предотврати нова вълна.

С идването на зимата в Северното полукълбо, пандемията е към края си, като се надяват, че имунизациите ще обезпечат бърз път за излизане от рецесията. И въпреки, че имунизациите са се оказали ефикасни за понижаване на тежкото заболяване и гибел, те не постоянно стопират инфекцията или предаването и тяхната потентност понижава с времето, което прави картината в някои връзки по-сложна, в сравнение с беше преди година.

" Очакваните по-ниски температури, намаляващата резултатност на имунизацията и пропуските в имунизационния обсег затрудняват прогнозирането на еволюцията на епидемията “, сподели Арно Фонтане, епидемиолог от Institut Pasteur, който поучава френското държавно управление. " Следващите три до шест седмици ще бъдат основни. " Няма две идентични страни, само че някои неща са ясни: тези, които са ваксинирали рано, като Израел, Съединени американски щати и Обединеното кралство, са първи на линия, с цел да изпитат намаляващата успеваемост на имунизациите. Онези, които поддържат спомагателни парапети за публично опазване на здравето - без значение дали са маски, имунитет, паспорти или ограничавания за събирания - наподобява се оправят по-добре. А тези, чиито жители са отказали ваксини, са най-зле от всички.

Премиерът Борис Джонсън отстрани множеството ограничавания, свързани с Covid, на 19 юли, което направи Англия тестов случай за разчитане на имунизациите при липса на други ограничения. Това има противоположен резултат в тази ситуация с младите младежи, за които бавното внедряване на имунизациите докара до детонация от инфекции в британските междинни учебни заведения. Критикувано, държавното управление предприе тази седмица да разшири достъпа до дози за деца на възраст от 12 до 15 години. Подобно на Съединени американски щати, държавното управление на Обединеното кралство също упорства възрастните жители и други уязвими хора да получат спомагателни дози ваксини. Някои учени споделят, че това не е задоволително. Те приканват Джонсън да възвърне носенето на маски в препълнени места, да изисква паспорти за ваксини за огромни събития и да посъветва повече работа от вкъщи.

" Не е нужно да виждаме тези скокове “, сподели Брус Ейлуърд, старши консултант в Световната здравна организация, на брифинг за пресата в четвъртък. " Ваксините са значима част от него, само че имунизациите са единствено част от казуса, който е и обществено разграничаване и маски.

От другата прекаленост, Австралия се бори да се придържа към политиката за предотвратяване от вируса напълно. Въпреки блокирането, което продължи по-дълго от където и да е другаде по света, страната към този момент приема, че Covid е там, с цел да остане и се приспособява към постоянен брой от случаи, както и Нова Зеландия. Сингапур избра да стартира да се отваря още веднъж и да се насочи към нулеви случаи, откакто процентът на имунизирането му надвиши 80%. Но инфекциите започнаха да се повишават скоро откакто някои ограничения бяха облекчени през август. Градът-държава тази седмица реши да резервира рестриктивните мерки против вируса за още един месец и предизвести, че актуалната вълна може да бъде съществено предизвикателство за здравната му система. В Съединени американски щати, където повече от 40% от популацията не е изцяло имунизирано, няма доста аргументи да се допуска, че страната ще бъде ваксинирана против протичащото се в Обединеното кралство и на други места, до момента в който зимата продължава. За да помогне за подсилване на защитните сили на нацията и да предотврати следващия прилив на вируси, Американската администрация по храните и медикаментите в сряда утвърди усилващата доза от Moderna Inc. и Johnson & Johnson.

В Европа – в страни като Италия, Германия и Франция към този момент се пробват да вървят по междинния път, разчитайки на композиция от ваксини, маски и режими на тестване, с цел да поддържат своите желания за имунизация и да избегнат повече блокиране.

Идеята се популяризира, като България, минимум имунизираната страна в Европейския съюз, постанова собствен личен пропуск тази седмица. В Италия, където се изисква пропуск за влизане в заведения за хранене, театри и фитнес зали, министър председателят Марио Драги се изрече сериозно за по-слабия метод на Англия, заявявайки, че страната е " изоставила всякаква нерешителност “ и в този момент е изправена пред следствията.

Стратегията на Европа е " опит “, сподели Марион Купманс, която оглавява отдела по вирология на Университетския медицински център Еразъм, в коридорите на конференция предишния месец. Някои незнайни към момента могат да влязат в игра, в това число капацитетът за вълна от комбинирани инфекции с Covid и грип, сподели тя. В Германия на предприятията от ден на ден се дава опция да обслужват единствено тези, които са били имунизирани или възобновени от Covid. Известният берлински техно клуб Berghain беше измежду тези, които направиха това - и въпреки всичко най-малко 19 души бяха инфектирани на празненство там при започване на октомври, заяви вестник Berliner Morgenpost. Случаите са били леки, само че към 3300 евентуални близки контакти на инфектираните хора са били осведомени по имейл, написа изданието.

Тенденциите в Обединеното кралство и други мощно имунизирани страни, където рестриктивните мерки са отстранени и хората се социализират на закрито, демонстрират какъв брой ефикасни са имунизациите за поддържане на хората живи и отвън болничното заведение, сподели на брифинг Майк Райън, началник на програмата за незабавни здравни обстановки на СЗО. Това ще бъде сложено на тестване и тази зима. " Реалността е, че в обстановка, в която има интензивно обществено разбъркване през зимния интервал на хората на закрито, ще забележим по-нататъшно предаване на вируса “, ​​каза Райън.

В Латвия, където към половината от популацията остава неимунизирано, държавното управление се оказва в неловката позиция да показва страдание за строгите ограничавания, които постанова на ваксинираните. " Трябва да се извиня на всички имунизирани, че до момента всичките ни старания не са били задоволителни “, сподели в понеделник министър председателят Кришанис Каринс. " Несправедливо е, че би трябвало да носим това задължение, тъй като други хора не са били имунизирани, само че в случай че не го създадем, ние също ще страдаме. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР