Блокирането на напредъка на Република Северна Македония по пътя й

...
Блокирането на напредъка на Република Северна Македония по пътя й
Коментари Харесай

Еди Рама: България държи за заложници две страни от НАТО

Блокирането на напредъка на Република Северна Македония по пътя й към Европейски Съюз от страна на България е "позор ", съобщи през днешния ден албанският министър председател Еди Рама при идването си в Брюксел за срещата на водачите от Западните Балкани и представителите на Европейски Съюз, които той също по този начин упрекна в „ изтощение “, съобщи Ройтерс.

"Позор е, че една страна от НАТО, България, държи за заложници две други страни от НАТО, а точно Албания и Северна Македония, в разгара на яростна война в задния двор на Европа, до момента в който 26 други страни от Европейски Съюз седят безмълвно в плашеща проява на изтощение “, сподели Рама пред кореспонденти, имайки поради нахлуването на Русия в Украйна.

България блокира през 2020 година началото на договарянията за присъединение на Република Северна Македония към Европейски Съюз поради спор, обвързван с историята и езика. Албания също е възпрепятствана, тъй като евросъюзът свърза напредъка на Тирана по пътя към участие с този на Северна Македония.

Рама, който обмисляше да не участва на срещата на върха, имаше поради с изявлението си разочарованието на шестте балкански страни, които желаят да се причислят към Европейски Съюз - Албания, Босна, Косово, Черна гора, Република Северна Македония и Сърбия - от това, че Франция и Германия не са създали задоволително, с цел да накарат България да вдигне ветото.

Такива решения на Европейски Съюз изискват единомислещото утвърждение на 27-те страни членки.

Жителите на Балканите от дълго време желаят да се причислят към Европейски Съюз, след етническите войни от 90-те години, когато Югославия се разпадна, а водачите на Европейски Съюз ще повторят на срещата през днешния ден, че шестте страните един ден ще станат членове на евросъюза съгласно план на заключителната декларация от срещата, забелязан от Ройтерс.

Северноевропейски страни като Франция и Холандия стопират процеса на "разширяване " на Европейски Съюз, опасявайки се от повтаряне на прибързаното присъединение на Румъния и България през 2007 година и неприятното справяне с миграция на източноевропейски служащи към Англия, което настрои доста британци против евросъюза, отбелязва Ройтерс.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР