Блокиралият Суецкия канал контейнеровоз продължава з. Ето едно мнение на

...
Блокиралият Суецкия канал контейнеровоз продължава з. Ето едно мнение на
Коментари Харесай

Блокираният Суецки канал възпламени и българския Фейсбук

Блокиралият Суецкия канал контейнеровоз продължава з. Ето едно мнение на Любомир Лъчезаров във Facebook:
" Положението в Суецкия канал е много обезпокоително и колкото по-дълго продължава, толкоз по-зле.
В момента, океански мегаконтейнеровоз от най-големите в света, отличник измежду всички съдове влизали в канала е затънал и го е препречил.
След смяна на курса (поради мощния вятър, пилотска неточност, механична щета или злополучната композиция от трите) корабът се завърта и заорава с булба на носа откъм десния ръб в грунта и брега.
От големия му инерционен миг, употребявайки за опорна точка към този момент заоралия нос, корабът се завърта към левия ръб и застава с кърмата към другия бряг.
Досегашните опити да се извади посредством влекачи се оказват несполучливи. Този метод е вероятен единствено при прилив, който се случва, както знаем, два пъти дневно. През останалото време каналът е по-плитък и корабът губи още повече плаваемост.

Няма да се занимавам за какво и по какъв начин е станало. Мазалото към този момент е реалност.
Има 3 аспекта минимум на тази злополука.
1. Технически – по какъв начин да се извади кораба и да се освободи канала.
2. Транспортен – Всеки ден през канала минават 52 кораба, които презвозват милиони тонове артикули и първични материали, които са предопределени за разнообразни пазари. Това е единствено част от техния път. Всяко закъснение носи след себе си поредност от забавяния в разнообразни точки от снабдителната верига.
3. Икономически и обществен – забавянето на всичко, което се транспортира води след себе си поредност от събития и корелации на загуби и пропуснати изгоди, неизпълнени контракти.
Техническата страна на нещата не е по никакъв начин елементарна в дадената обстановка.
Корабът е препречил канала, като в този миг носът му е по-високо, в сравнение с би трябвало да бъде, а кърмата е по-надолу. Ватерлинията се ВИЖДА над водата, което за претрупан догоре максимален контейнеровоз сигурно не е вярното състояние.
Това навежда на мисълта, че не просто носът е заорал в брега, само че и кърмата, а най-вероятно и винтовете.
При това състояние голям проблем е освен метода, по който би могъл да бъде освободен кораба, само че и неправилното състояние на корпуса. На една от фотосите се вижда и лек крен към левия ръб, което приказва, че при избрани условия може да се опита да се обърне. При масата на всички контейнери и високата точка на тежестта в това състояние, това е извънредно рисково.
Когато корпусът на кораба опре в дъното, сили на напън и извъртане от тежестта на товара стартират да работят и да се пробват да го огънат. Това може да докара до цепнатина в корпуса, което автоматизирано повдига въпроса за разлив на нефтени артикули. Кораб като този вози невъобразимо количество горива, смазочни масла, хидравлични и така нататък
Какво следва?
Не съм експерт по морско избавяне, само че доколкото имам визия, в този момент най-важното е да се възвърне плаваемостта на съда. Корабът разчита на силата на Архимед, с цел да плава. Това значи, че колкото е по-голям размера от преместен флуид, толкоз по-голяма мощ, равна на тежестта на изместения флуид ще го изтласква нагоре. Тежестта му се пробва да го потопи. Когато силата на Архимед е по-голяма от силата на тежестта, тогава корабът плава. Да само че той се е завъртял и заорал и в този момент тежи с масата си на брега.
За да се възвърне плаваемостта му, добра концепция е да се понижи силата на тежестта. В случая това може да стане, като се изпомпа горивото и баласта от баластните танкове. Горивото тежи много, както и баласта чиято цел е да държи кораба постоянен.
Натоварен контейноровоз има висок център на тежестта, който го прави по-нестабилен от танкер да вземем за пример, който претрупан се потапя и има доста малко свободен ръб, над водата. За да се контролира стабилността, баластни танкове се пълнят с морска вода. Компютри наблюдават и разпределят количеството вода сред танковете с цел да компенсират и реализират оптималната непоклатимост във всеки миг.
Този баласт и горивото би трябвало да си отидат първи. Така се предотватява и огромен разлив на гориво при положение, че се компрометира здравината на външната обвивка.
Ако и това не помогне идващият ход би бил да се разтоварят контейнери.
Тук обаче има един голям проблем и той се споделя „ Евъргивън “.
 Блокиралият Суецкия канал контейнеровоз завладя обществените мрежи Блокиралият Суецкия канал контейнеровоз завладя обществените мрежи
Това е корабът, който породи хиляди мемове, като в четвъртък потребителите на обществените мрежи споделиха станали супер известни изобр...
Нормално плаващи кранове, върху баржи биха могли да разтоварят контейнери от кораба, само че не приказваме за елементарен транспортен съд. Става въпрос за може би най-големия мегаконтейнеровоз претрупан догоре от Китай за Ротердам.
Контейнерите са просто толкоз високо, че малко евентуално е да има въобще толкоз огромен плаващ кран, а още по-малко евентуално е да се намира в тази част на света, тъкмо в този момент.
Задачата по изплъзване на кораба е доста комплицирана и носи големи опасности. Ще следя с интерес по какъв начин ще се реши.
Същевременно, до момента в който е налице предизвикването по какъв начин да се освободи заорал мегаконтейнеровоз, който е задръстил канала, стотици кораби се редят на опашка с товар контрактуван за доставка в несъмнено време някъде по света. 52 кораба дневно минават през Суецкия канал и придвижват сериозно значими артикули, изключително в настоящето състояние на световна пандемия засегнала значително транспортния бизнес.
Говорим за милиони тонове артикули и първични материали във всички браншове на стопанската система и потреблението.
 Суецкият канал ще остане блокиран още няколко дни Суецкият канал ще остане блокиран още няколко дни
Контейнеровозът, затънал на Суецкия канал, към момента не е изтеглен изцяло и ще отнеме към три дни, с цел да се възвърне естествения траф...
Колкото по-дълго се задържи сегашната обстановка, толкоз по-зле ще става. Заради ковида, света се намира в недостиг на контейнери. Стоки, които би трябвало да пътуват ще останат без контейнери, с които да бъдат изпратени, защото са заети в незавършени курсове. Това още повече ще задълбочи неизпълнението на към този момент затворени покупко-продажби по цялото земно кълбо.
В случай, че корабите, които не са влезнали в канала се насочат по различния път около Африка, те ще си удължат пътя със седмици, а разноските с десетки хиляди. При предплатено платени фрахтове и постоянни линии, това са големи загуби.
Същевременно тези, които решат да останат на изчакване се трансформират също в губещи. За да съществува един транспортен съд в морето всекидневните му разноски са доста огромни и с всеки ден изяждат контрактуваните доходи от фрахта.
Всичко това ще породи реакция на засегнатите страни. Интересно ще бъде да забележим каква.
Цените на транспортните услуги и горивата към този момент се повишават. А нормално, когато това стане, всичко останало също потегля нагоре ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР