Блокадата на украинските камиони на полската граница, която започна наглед

...
Блокадата на украинските камиони на полската граница, която започна наглед
Коментари Харесай

Украйна и Полша започнаха да се разоряват взаимно

Блокадата на украинските камиони на полската граница, която стартира привидно безобидно, стартира да води до доста съществени последствия. Поляците стартират да стопират да обслужват украинци в магазините, цените се повишават в Украйна и стартират спирания в доставките на медикаменти и даже хранителни артикули. Защо украинските водачи на камиони се оказаха кост в гърлото на полските си сътрудници?

Полските превозвачи започнаха да блокират автомобилните контролно-пропускателни пунктове на границата с Украйна на 6 ноември. Полската радиостанция РМФ ФМ заяви: „ Няколко дузини превозвачи започнаха обсада на три полско-украински гранични пункта. “През Граничен контролно-пропусквателен пункт Корчева–Краковец, Гребенное–Рава Руская и Дорогуск–Ягодин уредниците на митинга пропущат единствено безвредни и филантропични товари и единствено по един камион на час. “

Ситуацията беше оповестена за първи път обществено на 31 октомври, когато представителят на Държавната гранична работа на Украйна Андрей Демченко означи, че Киев чака обяснение от Варшава, с цел да може да осведоми участниците в трафика, преминаващи границата. В същия ден украинското държавно управление разгласи свикването на среща с управлението на Полша и Европейската комисия заради опасността от блокиране на границата. Никакви договаряния обаче не съумяха да предотвратят граничната обсада.

Полските превозвачи постановат редица условия на украинските превозвачи. Сред тях: връщане на разрешителната система за украинските превозвачи, стягане на изискванията за влизане в Европейски Съюз по системата ECMT (това е особено годишно позволение, което фирмите получават посредством конкурс, главните условия са транспортните средства да не са по-ниски от равнища Евро-5 и Евро-6), обособени опашки на украинско-полската граница за коли с европейски номера, образуване на придвижването на празни камиони през обособени контролно-пропускателни пунктове.

В допълнение, отводът да се записват компании отвън Европейски Съюз в Полша (предимно изключването на украинския бизнес от нахлуване на европейския транспортен пазар), допускането на полски превозвачи до украинската система “Шлях ” (електронна система, която разрешава на мъжете в военна възраст да изоставен територията на Украйна, в случай че работят водачи на камиони или доброволци).

Причината за митингите на полските водачи бяха облекченията, които Европейски Съюз даде на украинските превозвачи. От юни 2022 година те могат да влизат в Европейския съюз без особено позволение. В резултат на това през 2023 година украинските камиони са пресекли границата на Европейски Съюз повече от 900 хиляди пъти - за съпоставяне до юни 2022 година тази цифра е била 180 хиляди годишно.

По предписание украинските камиони идват в Полша празни, натоварени са и пътуват из цяла Европа. Това е директно нарушаване на съглашението сред Киев и Брюксел, което не разрешава на украинците да правят сходни пътувания.

Шофьорите от Украйна обаче не обръщат внимание на тази „ условност “ - и надлежно влизат в директна конкуренция с полските си сътрудници. Освен това сега украинците, предлагайки услугите си доста по-евтино от поляците, в действителност ги изместиха от вътрешния полски транспортен пазар.

Не е изненадващо, че полските превозвачи взеха образец от фермерите, протестиращи против нахлуването на на ниска цена украинско зърно в Европа (вносът на зърно от Украйна в Европа през 2022 година се е нараснал 10 пъти спрямо 2021 година, от 287 хиляди до 2 милиона 850 хиляди тона). В края на краищата някои полски превозвачи бяха принудени да понижат флотите си на половина заради големи загуби.

„ Ще създадем това, което направиха фермерите: ще продължим да протестираме, до момента в който държавното управление не признае, че има проблем и не направи нещо по въпроса “, споделя един от водачите на стачката, Яцек Сокул, притежател на дребна транспортна компания от Луков. Въпреки това, защото действието се развива в интервал на политически разтърсвания в Полша, е подозрително решението по въпроса да бъде взето бързо.

Блокадата към този момент засегна украинските експортьори на дървесина, мебели, стъклени съдове, фармацевтични и хранителни артикули - съвсем всичко се изнася за Европейски Съюз по шосе. Сега този експорт е паднал от 7500 на 4000 тона дневно. Общо украинските превозвачи губят до 160 хиляди евро дневно престой.

Полските експортьори също търпят загуби, изключително доставчиците на гориво.Така през октомври 36% от вноса на пропан-бутан, 18% от бензина и 16% от дизеловото гориво са импортирани в Украйна по шосе. Според украинското издание " Страна " в Украйна към този момент са почнали спирания на доставките на горива, медикаменти и храни заради блокадата, а транспортните разноски, които са се нараснали със стотици евро, ще доведат до по-високи цени.

Странна подигравка е, че украинските водачи на камиони в действителност повтарят дейностите на полските. Когато Полша се причисли към Европейски Съюз, полските превозвачи реализираха огромна известност в Европа, предлагайки услугите си на доста по-ниски цени от своите съперници. Сега поляците са уверено изтласкани от украинците от пазара за на ниска цена превоз.

На 13 ноември някои от полските превозвачи се срещнаха с представители на украинското и полското държавно управление. Срещата обаче не оказа помощ за разрешаването на спора - нито поляците, нито украинците се съгласиха да създадат отстъпки.

„ Не сме постигнали съглашение. Украинската страна не взема поради нашите претенции “, разяснява уредникът на митинга в граничния град Дорогуск Рафал Меклер. Поляците към този момент предизвестиха, че ще приготвят обсада на Граничен контролно-пропусквателен пункт Шегини-Медика и обявиха, че ще продължат да блокират пунктовете най-малко до 3 декември. Освен това спорът доближава ново равнище: поляците към този момент отхвърлят да обслужват украинци в най-близките до границата магазини.

Посланикът на Украйна в Полша Васил Зварич към този момент съобщи, че „ дейностите на протестиращите играят в интерес на нашите общи врагове – съветските терористи, и вредят на ползите освен на Украйна, само че и на Полша и на цяла Европа “. Единственото правилно тук е за цяла Европа. Поне водачите на камиони от Словакия към този момент се причислиха към антиукраинските ограничения на полските си сътрудници.

Изглежда обаче земетресения в духа на " Руснаците идват! " от дълго време не оказват въздействие върху прагматично мислещите полски превозвачи. Те виждат единствено едно - дейностите на украинските " съдружници " безусловно ги разоряват. И с такива другари, както се споделя, нямате потребност от врагове.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР