Близо трима от 100 хиляди българи имат установен първичен имунен

...
Близо трима от 100 хиляди българи имат установен първичен имунен
Коментари Харесай

В Александровска болница започват прегледи за първичен имунен дефицит

Близо трима от 100 хиляди българи имат открит примитивен имунен недостиг, като тази периодичност е по-ниска спрямо множеството от европейските страни. Причината е, че към 70 % от пациентите са без сложена диагноза, оповестяват от Александровската университетска болница, където се намира Експертният център по редки заболявания – първоначални имунни дефицити. 

От лечебното заведение се включват в Световната седмица на този тип болести.

Първичните имунни дефицити включват над 300 редки болести, при които има нарушавания в звена от имунната система. Причината са генетични недостатъци, някои от тях наследствени. 

Пациентите са податливи на инфекции, боледуват по-често, лекуването е по-трудно. У нас има 222-ма души с потвърден примитивен имунен недостиг, като над половината са деца. Те се лекуват и наблюдават от експерти от Експертния център в Александровска болница и от Функционалния експертен център „ Джефри Модел “.

В целия свят има забележителен % от такива пациенти без сложена диагноза, по тази причина в България са признати критерии за бърза диагностика, показват от университетската болница. 

От през днешния ден в лечебното заведение стартират безвъзмездни прегледи за бебета и хора до 60 години, които имат най-малко един от десетте признака на примитивен имунен недостиг – да вземем за пример боледуват от пневмония два или повече пъти за година. Изисква се авансово записване по телефона.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР