Близо три пъти повече работни места ще бъдат разкрити от

...
Близо три пъти повече работни места ще бъдат разкрити от
Коментари Харесай

Три пъти повече работни места в област Русе

Близо три пъти повече работни места ще бъдат разкрити от юни тази година по районната стратегия за претовареност в област Русе.

Това бе обявено от регионалния шеф Анатоли Станев след утвърждението на стратегическия документ от Министерството на труда и обществената политика.  

Новите работни места са 252 по отношение на 85 през 2021-а. Освен това териториалният обсег е двойно по-голям. Ако през миналата година разкритите позиции са били в 36 обитаеми места, то в този момент те са във 66 градa и села, и обгръщат всички общини от района. Най-много работни места са планувани на територията на община Русе – 90, а минимум в Иваново – 10.

Целта на районната стратегия за претовареност е да способства за повишение на заетостта в района, понижаване на безработицата и повишение качеството на работната мощ в Русенско. В обсега на целевата група се включват: дълготрайно безработни; безработни младежи до 29 години; младежи, които нито се образоват, нито са заети; безработни над 50-годишна възраст; безработни с ниска професионална квалификация; хора с увреждания, измежду които и обезкуражени. По данни на Дирекция „ Бюро по труда ” към края на предходната година в региона средногодишното ниво на безработица е било 5.4 на 100.

Основните действия, които ще правят наетите по програмата, са поддържане и запазване на общинска и държавна благосъстоятелност, детски площадки, алеи, паркове, строително ремонтни, товаро-разтоварни действия и такива, свързани с техническото застраховане на избрани действия от административен темперамент.

За първи път при създаването на всяка Регионална стратегия общините трябваше да възнамеряват субсидирана претовареност за хора от целевата група, на основата на партньорства с предприятия от частния бранш. Хората ще бъдат назначени до втората половина на юни, като те ще бъдат на цялостен работен ден. Възнаграждението, което ще получават, ще бъде с размера на минималната работна заплата. Продължителността на програмата е за шест месеца, т.е. тези 252 души ще имат обезпечена претовареност доникъде на месец декември. Общата сума за годината е малко над 1 284 000 лева, което е над три и половина пъти повече от 2021 година когато са били отпуснати по програмата към 350 000 лв..
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР