Близо три години след като беше идентифициран за първи път

...
Близо три години след като беше идентифициран за първи път
Коментари Харесай

Много труден път чака Китай със спиралата на COVID-19

Близо три години откакто беше разпознат за първи път в Китай, коронавирусът към този момент се популяризира в голямата страна. Експертите предсказват сложни месеци за нейните 1,4 милиарда души, написа Асошиейтед прес.

Упоритият метод на Китай за „ нулев COVID “, който целеше да изолира всички инфектирани, му завоюва години, с цел да се приготви за заболяването. Но неочакваното наново " отваряне ", което беше оповестено без предизвестие на 7 декември вследствие на митингите против блокадите, хвана страната недостатъчно имунизирана и с дефицит на болничен потенциал.

Експертите предвиждат сред милион и 2 милиона смъртни случая през идната година. Предвиждането на смъртните случаи се оказа мъчно по време на пандемията, защото то се въздейства от разнообразни фактори. Китай е изключително комплициран случай заради неналичието на бистрота при шерването на информация.

В момента не е ясно тъкмо какъв брой огромна е сегашната епидемия, защото Китай понижи тестванията и спря да обявява повечето леки случаи. Но в градовете към Баодин и Ланфан, в провинция Хъбей репортери на Асошиейтед прес са видели болнични отделения за интензивно лекуване, препълнени с пациенти и връщат идващите коли за спешна помощ. В цялата страна се съобщава за увеличени отсъствия от работа, дефицит на медикаменти за намаление на температурата и личен състав, работещ изключително в крематориумите. Те допускат, че вирусът се популяризира необятно.

Китай принадлежи към дребна група страни, които съумяха да спрат в по-голямата му част вътрешно предаване на вируса през 2020 година, само че е последната, която постави завършек на рестриктивните мерки. Опитът на тези страни с края на пандемията обаче е друг: Сингапур и Нова Зеландия реализираха високи равнища на имунизиране, подсилиха медицинските системи по време на рестриктивните мерки и отвориха още веднъж релативно безпрепятствено. Хонконг, където разновидността омикрон преодоля отбраната, до момента в който доста възрастни хора бяха неимунизирани, претърпя разрушителна вълна от COVID-19 през 2022 година Близо 11 000 души са умряли от заболяването тази година в града с население 7,4 милиона, като 95% от тях са на възраст над 60 години, съгласно към Министерството на здравеопазването на Хонконг. Данните от града демонстрират 15% смъртност за хората над 80 години и неимунизираните, споделя пред АП Цзин Дон Ян, специалист по вирусология в Хонконгския университет.

Китай има по-високи равнища на имунизиране, в сравнение с Хонконг по време на гърмежа на омикрон, само че доста хора са уязвими към зараза, изключително възрастните.

Страната употребява извънредно локално създадени ваксини, които разчитат на по-стара технология от иРНК имунизациите, употребявани другаде, които са посочили най-хубавата отбрана против инфекцията.

Проучване, извършено в Хонконг, който употребява както иРНК ваксини, по този начин и китайските " КоронаВак "  и " Синовак ", демонстрира, че " КоронаВак "  изисква трета инжекция, с цел да обезпечи сравнима отбрана, изключително за възрастните хора. Обикновеният курс на ваксина е две инжекции, с доброволен бустер по-късно.

Повечето хора, имунизирани в Китай, са получили или " КоронаВак ", или сходна ваксина, създадена от " СиноФарм ", само че страната е приложила най-малко пет други ваксини. За тези ваксини не са налични сравними данни.

Въпреки че 90% от популацията на Китай е имунизирано, единствено към 60% са получили бустер. Особено евентуално е възрастните хора да не са имали бустерна ваксина. Над 9 милиона души на възраст над 80 години не са получили третата ваксина, съгласно формалната китайска осведомителна организация Синхуа.

Степента на имунизиране се е нараснала над 10 пъти, до над един милион дози поставяни на ден от началото на месеца. Доктор Гагандийп Канг, който учи вируси в индийския Християнски медицински лицей във Велор, сподели, че даването на приоритет на възрастните хора би било основно. За разлика от други страни Китай даде приоритет на имунизирането на по-мобилните младежи, с цел да предотврати разпространяването на вируса, сподели Рей Ип, директор на офиса на Центъра за надзор на заболяванията на Съединени американски щати в Китай. Кампания, ориентирана към хората над 60 години, е почнала през декември, само че не е ясно какъв брой сполучлива е била.

Те „ не обърнаха задоволително внимание, с цел да подсигуряват, че всички получават цялостна отбрана от ваксина “, сподели Ип. „ Това какъв брой добре се оправят с това съответно изпитание за наваксване може да дефинира част от резултата. “

Около Баодин и Ланфан болниците останаха без кревати и личен състав за интензивно лекуване, защото тежките случаи нарастват. Пациенти лежаха на пода, до момента в който други бяха карани от болница в болница в търсене на свободни кревати.

Националната здравна комисия сподели, че Китай е имал 10 кревати за интензивно лекуване на всеки 100 000 души на 9 декември, общо 138 000 кревати, по отношение на 4 на всеки 100 000 души на 22 ноември. Това значи, че регистрираният брой кревати се е удвоил за по-малко от три седмици. Но това число „ може да е неверно “, споделя пред АП Ю Чанпин, доктор в отделението по респираторна медицина на Народната болница на университета в Ухан.

„ Невъзможно е това число да е скочило по този начин внезапно за толкоз малко време “, споделя Ю.

Дори взето по номинална стойност, увеличението на леглата за интензивно лекуване не значи, че здравната система е готова за скок на случаите, защото точката на напън, както се вижда в международен мащаб, постоянно е съществуването на профилирани лекари и медицински сестри, които могат да лекуват пациенти, нуждаещи се от интензивно лекуване, споделя Чен. Китай има единствено 80 050 лекари и 220 000 медицински сестри за своите интензивни грижи и още 177 700 медицински сестри, които съгласно Националната здравна комисия евентуално биха могли да работят в тези звена.

„ Ако погледнете леглата в интензивните отделения, Китай е... в огромен дефицит “, споделя той.

Ю споделя, че е видял възходящ брой пациенти с COVID-19 през последните седмици и че съвсем всички лекари в отделението са били инфектирани.

„ Под напън сме, тъй като получаваме огромен брой пациенти за малко време “, сподели Ю.

Китай също не е оповестил явен проект за триаж (сортиране- б.р.), при който лечебните заведения дават приоритет на лекуването на най-тежко болните, с цел да разпределят лимитираните запаси. Освен това здравната система на Китай е фокусирана върху огромните лечебни заведения, които нормално лекуват даже леко болните, споделя Чен.

Потенциалният дефицит на кревати и личен състав ще зависи от това какъв брой бързо се усилват случаите и в случай че тези с леки признаци не останат у дома, болниците могат да останат претоварени, споделя Чен.

„ Това елементарно може да срине системата “, предизвестява той.

За да се опита да отбрани здравната си система, Пекин сътвори краткотрайни лечебни заведения и централизирани карантинни пространства, с цел да усили броя на клиниките за лекуване на заболели с тресчица от 94 на 1263. Но селските региони може да пострадат, защото по-голямата част от леглата за интензивно лекуване в Китай са в градовете.

Използването на цифрови принадлежности и телемедицина може да предложи малко на лечебните заведения: Над една трета от лечебните заведения употребяват някаква форма на телемедицина, а към 31% употребяват цифрови принадлежности в своето опазване на здравето, е открило национално изследване измежду 120 ръководители на държавни и частни лечебни заведения в градски региони, извършено от " Лек кънсалтинг " (LEK Consulting) в Шанхай.

Китай утвърди лекарството паксловид (Paxlovid) на " Пфайзер "  (Pfizer) за COVID-19 по-рано тази година и две локални средства: антивирусно лекарство, употребявано за СПИН, създадено от " Дженюин Байотек " (Genuine Biotech), което е преназначено за COVID-19, и коктейл от антитела, блокиращи вируса, създадени от " БрайБайо " (BriiBio). Но не е ясно какъв брой необятно налични са тези медикаменти.

Учените не са сигурни какъв брой може да се утежни ситуацията, защото смъртността зависи от фактори като равнищата на имунизиране, държанието на хората и напъните за подсилване на лечебните заведения.

Институтът за здравни индикатори и оценка към Университета на щата Вашингтон в Сиатъл предвижда, че смъртните случаи може да доближат милион до края на 2023 година, в случай че вирусът се популяризира безотговорно. Но Али Мокдад, професор по здравни индикатори в института, сподели, че държавното управление евентуално ще може да понижи смъртността с възобновени ограничения за обществено разграничаване.

Друго изследване от университета в Хонконг също предвижда близо милион смъртни случая при сюжет, при който вирусът се популяризира в цялата страна и управляващите не могат да обезпечат бустери на ваксини и антивирусни лекувания. Бил Ханадж, съдиректор на Центъра за динамичност на заразните заболявания в Харвардското училище по публично здраве " Т.Х. Чан " прогнозила 2 милиона смъртни случая в диалог с кореспонденти на 14 декември.

„ Китай има доста, доста сложен път пред себе си през идващите месеци “, сподели Ханадж. „ Но при липса на имунизация би било доста, доста по-лошо. “

Ще се популяризира ли вълната в Китай в останалия свят? Съседна Индия помоли държавните управления на своите щати да останат нащрек и да не разрешават напъните за геномно секвениране да отслабнат. Джереми Лубан от Медицинското учебно заведение " Чан " на Масачузетския университет сподели, че огромните скокове на инфекциите усилват капацитета за пораждане на по-опасна разновидност. Според Лубан „ няма съответна причина за безпокойствие “ за някакви тревожни разновидности, които към този момент тлеят в Китай, „ като се изключи обстоятелството, че многото инфекции са неприятни “.

Лубан прибавя: „ Колкото повече може да се управлява скоростта на предаване в Китай, толкоз по-добре. “
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР