Близо три години след катастрофата край Своге, в която загинаха

...
Близо три години след катастрофата край Своге, в която загинаха
Коментари Харесай

Трагедията „Своге“: Процесът за катастрофата, която взе 20 жертви, започна

Близо три години след злополуката край Своге, в която починаха 20 души, делото потегли. На съд отиват водачът на рейса и още петима души.

Делото за една от най-тежките произшествия у нас влезе в съда. То

Отговорност се търси освен от водача, само че и от хората, виновните за пътната настилка, която също е довела до случая. Обвинение беше повдигнато и двама някогашни висши пътни шефове. А трима министри се разделиха с постовете си.

Снимка: bTV

Анна Стоянова губи баба си. Автобусът превозвал хора от пенсионерския клуб в село Световрачене, техни близки и другари.

„ Каза ми, че отива на екскурзия с приятелки и повече не я видях. Тогава бях бременна, не съумя да види своя правнук “, споделя Анна.

Тя е обнадеждена, че отговорните ще понесат отговорност. Обвинението сочи, че това са водачът на рейса и още петима души.

Според прокуратурата причина за злополуката е несъобразената скорост, с която рейсът се е движел. 53 километра в час при знак за 40.

При нахлуване в завоя са последвали удари с други коли, прекосяване през мантинелата и катурване по стръмния склон.

За разлика от правосъдните процеси до момента, в които само водачите носят отговорност, тук десетки експертизи откриват, че причина за злополуката има и пътната настилка, която не дава отговор на стандарта.

„ Сцеплението е било два пъти по-ниско от допустимото “, изясни Христо Ботев, юрист на водача на рейса.

Затова на подсъдимата пейка са изпълнителният шеф на компанията, ремонтирала пътя – „ Трейс – София “, ръководителят на ремонта, началникът на асфалтовата база, строителен инженер и шефка от пътната организация.

104 души са конституирани в качеството на потърпевши, част от тях са в чужбина.

Очаква се делото в Софийския областен съд да стартира ва 18 май. А обвинявания за тежката злополука бяха повдигнати и двама някогашни ръководители на Агенция " Пътна инфраструктура ". Разследването против Светослав Глосов и Дончо Атанасов се водеше от Софийската градско прокуратура. Обвинителния акт влезе в съда, само че беше върнат поради процесуални нарушавания.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР