Близо три четвърти от малките инвеститорите вярват, че пазарът е

...
Коментари Харесай

Малките инвеститори смятат, че на Уолстрийт има балон

Близо три четвърти от дребните вложителите имат вяра, че пазарът е " напълно или ненапълно " в балон. В същото време упованията за растеж на пазарите се усилват до равнищата преди пандемията до 61%, демонстрира изследване на американския брокер E*Trade.

" Оптимизмът нараства, защото пазарът доближи нови върхове, имунизациите се усилиха, ограниченията за стимулиране на стопанската система не престават и прогнозите за облагите са високи ", показа пред Bloomberg Майк Лоуенгарт, ръководещ шеф на капиталовата тактика във компанията.
Акциите не престават да се търсят от дребните
Цените на акциите не престават да порастват към този момент повече от година и през по-голямата част от това време се появяват предизвестия за балон на пазара. Но след последното повишаване оценките на пазара се приближиха до равнища, следени за последно в ерата на дот-ком балона. С покачването на инфлацията и доходността по облигациите дребните вложители стартират да се съмняват в видимо спокойното придвижване на пазара от последните дни. Но множеството пренебрегват данните, залагайки, че покачването ще продължи, до момента в който държавните тласъци и Федералният запас поддържат разхлабена фискална политика.

Малките вложители продължиха да изкупуват акции, даже когато експертите избягваха вложенията. За последните 12 месеца самостоятелните вложители са влагали приблизително по 1.2 милиарда $ дневно в акции съгласно данни на VandaTrack. Някои анализатори се притесняват, че евентуалното оттегляне на самостоятелните вложители от пазара може да сътвори опасности. Вложените средства от американските семейства са скочили с 40% през април, надминавайки пика на дот-ком ерата и са достигнали най-високото си равнище от началото на 50-те години на предишния век, съгласно данни на JPMorgan.
Твърде доста еуфория
През миналата година дребните инвеститори провокираха терзания за професионалните вложители, които предизвестиха, че интензивността замязва на фикс идея, сходна на тази от началото на хилядолетието, което може да значи прекомерно огромна еуфория на пазара. По всичко наподобява, че еуфорията не е отшумяла. Според Bank of America физическите лица са траяли със закупуването на акции за шеста поредна седмица. За разлика от тях професионалните вложители се освободиха от част от вложенията си, реализирайки облага от последните покачвания на пазарите.

E*Trade интервюира близо 1000 вложители на дребно, които ръководят най-малко 10 хиляди $ в своите онлайн брокерски сметки. Проучването също по този начин сподели, че съвсем половината имат вяра, че стопанската система е в по-добра форма, което е нарастване с 15% по отношение на резултатите от предходното тримесечие. И макар че опасенията към обвързваните с вируса опасности се намалиха на фона на усилването във имунизационните темпове, опасенията за неустойчивостта на пазара се усилват и в този момент се дефинират като най-големия риск за капиталовите портфейли, съгласно изследването.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР