Близо три часа продължи разпитът в Софийската градска прокуратура на

...
Близо три часа продължи разпитът в Софийската градска прокуратура на
Коментари Харесай

Кирил Петков след разпита: Разказах всичко, но в по-висок детайл


Близо три часа продължи разпитът в Софийската градска прокуратура на премиера Кирил Петков в качеството му на очевидец по инспекцията за вероятно изнудване на предприемача Васил Божков от страна на някогашните ръководещи. Разликата сред първия и втория разпит била, че в този момент влезнал " в по-висок подробност ".

Вижте фотоси в

" Идвам спокоен и с готовност да оказа помощ на следствието ", сподели той на влизане в постройката на СГП, а по-късно направи по-подробен коментар. " Разказах доста в детайли и в елементи всичко, което съм казвал и пред вас. Дадох същите сведения, както и първия път. Разликата е, че в този момент влязох в по-висок подробност ", добави Петков.

Има няколко неща, които тормозят премиера по личните му думи, това и споделил в елементи на разпита:

 Трифонов: Началникът на кабинета прекрачи пълномощия си и изрече клюки за Каримански Виж още

- " Първо е отчетът на Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ), където има ощетяване на бюджета от над 550 млн. На база, че Божков не е платил средствата, които е трябвало да заплати, бюджетът е ощетен.

- Другото е, в случай че се окаже вярна неговата информация, че е дал 60 млн. под формата на рушвет против изнудване.

- Докладът от Министерство на финансите , публикуван от Горанов - одитната организация, която би трябвало да одитира всички евросредства, е проспала, че в доста от общините имаме централизация на над 90% със единствено един реализатор на европроекти ", заключи терзанията си Петков, за които разказал в детайли по време на разпита.

Според него " връзката сред тези три случая е, че лицето Горанов е министър на финансите ". Що се касае до изпълнителя на европроектите, той към този момент е следствена загадка.

Попитан какво чака от съвещанието на Висш съдебен съвет, Петков сподели: " Като министър-председател не вярвам на Гешев и бих се радвал Висш съдебен съвет да си свърши работата и да прегледа деликатно причините на министъра на правораздаването, тъй като те ясно демонстрират, че този основен прокурор би трябвало да си даде оставката или да бъде отхвърлен от служба ".

Премиерът не отговори на въпрос за различието с " ИТН " по тематиката за шеф на Българската национална банка.

Това е негово второ явяване като очевидец по инспекцията за вероятно изнудване на предприемача Васил Божков от страна на някогашните ръководещи. Първият разпит беше извършен от проверяващ служител на реда, който, съгласно прокуратурата, се явява незапознат орган, т.е. няма правна стойност.



На същото съображение предходната седмица наново бяха разпитани някогашният министър председател Бойко Борисов, някогашният финансов министър Владислав Горанов и пиарът на кабинета " Борисов " Севделина Арнаудова. На 17 март тримата бяха арестувани за 24 часа, само че по-късно бяха освободени без повдигнати обвинявания.

Държавното обвиняване пое следствието по делото, като разгласи, че Главна дирекция " Национална полиция " е надскочила пълномощията си, образувайки досъдебно произвеждане и провеждайки разпити. Още тогава от прокуратурата оповестиха, че ще повторят осъществените разпити, с цел да бъдат те законно извършени.

На 1 април пък прокуратурата внесе в правосъдното министерство молба за правна помощ за разпит на Васил Божков. Идеята е да бъде разпитан по видео конферентна връзка от чужбина.

 Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР