Близо три часа депутатите обсъждат в пленарна зала дали България

...
Близо три часа депутатите обсъждат в пленарна зала дали България
Коментари Харесай

Спорът по ветото за РСМ: Европейски стандарт или национално предателство

Близо три часа депутатите разискват в пленарна зала дали България да одобри позиция по предлагането на френското председателство на Европейския съюз за Северна Македония , която дава право на държавното управление да смъкна българското несъгласие върху договарянията на страната за участие в Европейски Съюз.

В дебата по тематиката има три оферти, като бе признато предлагането на Демократична България, което включва настояванията на ГЕРБ и Движение за права и свободи . Обобщено: Иска се Скопие да впише българите освен в преамбюла на македонската конституция, само че и във всички разпореждания , в които са упоменати други нации. България да не признава съществуването на " македонски език " . Включва се потребността от прецизиране на текстовете, както и включването на двустранните протоколи от контракта в преговорната рамка. Предложението на Демократична България бе признато през вчерашния ден и от Комисията по външна политика към Народното събрание.
 Депутатите събраха кворум поради Северна Македония
Депутатите събраха кворум поради Северна Македония

Три плана на решения за утвърждение на оферти от Френското председателство на Съвета на Европейски Съюз влизат

Първо депутатът Десислава Атанасова напомни, че държавното управление на ГЕРБ е подписало Договора за другарство с РСМ още през 2017 година " Предложението на Френското председателство реферира към двустранните протоколи, които би трябвало да бъдат подписани от двете страни. Протоколът е пътна карта и той би трябвало да бъде подписан от държавното управление преди Преговорната рамка ", сподели тя.

Христо Иванов от " Демократична България " разяснява, че " решението е дълъг път към истината. " Това е въпрос на осъществяване на европейски стандарт, добросъседство ... Неслучайно Франция застана зад българските ползи ", разясни той. От вземането на това решение РСМ би трябвало да избере дали да е член на европейското семейство и в случай че не направи този избор - няма да има договаряния , добави Иванов.

По обвинявания кой с кого е разговарял скрито, той сподели, че " би разговарял с съветския дипломат, с цел да й каже да си тръгне от България " (б.а. Елеонора Митрофанова).

Димитър Гочев от " Продължаваме промяната " разясни пред депутатите какво значи " включване на българите в Конституцията на РСМ " - опция за включване във вземането на решения и присъединяване в два комитета . Той посочи, че също се включва прибавянето на документи, които ясно да разкриват какво се е случвало на българите в Югославия.

Тошко Йорданов от " ИТН " " поздрави премиера Кирил Петков " и заключи, че това е национално изменничество . Христо Иванов обаче проучва неговия яд и изиска да бъдат приети и напъните на външния министър Теодора Генчовска.

Румен Христов ГЕРБ/СДС изиска думата, с цел да каже, че решението им е за поддръжка на френското предложение, не е взето елементарно, само че " е мисионерско " .

Костадин Костадинов от " Възраждане " разясни, че става дума за решение, което се приема под напън. По думите му " задачата на френския президент Еманюел Макрон не е да взема решение нашите проблеми, а неговите - поради загубите му в политиката ".

" Демократична България, Движение за права и свободи, ГЕРБ и Политическа партия " - са национални предатели, сподели той. В същото време се оказа, че на балкона на заседателната постройка на националното заседание са влезнали последователи на " Възраждане ", които дружно с депутатите на парламентарната група извадиха бели листи, на които пишеше точно: " Демократична България, Движение за права и свободи, ГЕРБ, ПП- национални предатели ".

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ разяснява, че решението за РСМ е да се отпуши преговорния развой и е трябвало да бъде взето от Министерски съвет, само че по този начин или другояче към това имало оценка, " че е най-лошото държавно управление на България ".

Депутатът от Българска социалистическа партия Георги Михайлов изясни, че Българска социалистическа партия няма да поддържа " прибързаното решение за повдигане на ветото за Северна Македония ". " Всяко българско семейство има собствен корен в Македония. Това не е въпрос на история, това е въпрос на чест за България ", сподели той и напомни грешките, правени в историята.

Дебатът продължава.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР