Близо седем пъти е намаляла популацията на бездомни кучета в

...
Близо седем пъти е намаляла популацията на бездомни кучета в
Коментари Харесай

7 пъти е намалял броят на бездомните кучета в Русе за 10 години

Близо седем пъти е намаляла популацията на бездомни кучета в община Русе през последните 10 години - това сочи отчет от осъществено броене на безстопанствените животни на територията на общината през тази година, оповестиха от локалната администрация в крайдунавския град.

Данните демонстрират, че все още бездомните кучета са 725, като от тях 495 са кастрирани. За съпоставяне през 2007 година в общината е имало 4904 безстопанствени животни.

От кметството изясняват, че триумфът на стратегиите за понижаване популацията на бездомни кучета е в използване на комплекс от ограничения, при който напъните на община Русе, природозащитните организации, ветеринарните експерти и жителите са ориентирани в една обща посока - намиране на хуманно и модерно решение на казуса. През последните години се ползва обединен способ във всички обитаеми места на територията на общината.

В интервала от 6 март до 16 април т.г. са обходени 20 474 дка от общата повърхност. Преброяването е осъществено взаимно с доброволци от център "Германо-българска помощ за животните " и наблюдаващ представител на Българската организация по сигурност на храните. За определяне броя на безстопанствените животни е употребена методика, създадена от експерти на фондация "Четири лапи ", която се ползва сполучливо както у нас, по този начин и в други страни.

Настоящото броене е четвъртото, като разбори са осъществявани също през 2007, 2008 и 2011 година.

От общинската администрация осведомят, че намаляването на бездомните кучета се дължи на няколко фактора - поддържане на високо равнище на кастрираните бездомни кучета /ежегодно се кастрират приблизително към 800 кучета от Общинския подслон за безстопанствени животни/, увеличение броя на осиновените кучета от Общинския подслон през последните три години - приблизително по към 200 на година, и разпространение на активността и работата с неправителствените организации.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР