Близо половината от населението не може да се справи с

...
Близо половината от населението не може да се справи с
Коментари Харесай

Зимата идва: Близо 40% от българите не могат да си позволят достатъчно топлина в домовете

Близо половината от популацията не може да се оправи с отоплението през студените месеци. Такива са изводите на неправителствената организация „ ЕнЕфект ”. По данни на Европейския комитет на районите, близо 40% от българите не могат да си разрешат задоволително топлота в домовете, а близо 50% не могат да си обезпечат студ през лятото. В европейски мащаб, 11% от жителите на Европейския съюз, т.е. към 54 милиона души, се водят енергийно небогати.

За баба Снежана от село Покровник и баба Мария от Русе е мъчно през зимата да отопляват задачите жилища, в които живеят.

„ Да им е стоплено, само че това желае пари, а няма от кое място – пенсията е оскъдна. Отоплявам единствено една стая, другите няма за какво. Купувам си дърва ”, споделя Снежана.

„ Топло е, тъй като, помещението, което отоплявам се топли бързо и елементарно ”, разяснява Мария.

По-хубаво от топлината на дървата – нямало. Сгрявали хем стаичката, хем душата. Миналата година баба Мария купиха 4 тона дърва, а тази година - 3 тона. „ Скъпо е, само че спрямо другите типове отопление е най-евтино ”, споделя   Снежана.

По данни на неправителствената организация „ ЕнЕфект ” близо половината българи мъчно отопляват домовете си. „ Ние се опитваме да изчислим доколко разноските за енергиен комфорт в домовете си са съизмерими с приходите на семействата. Близо половината от нашите сънародници не могат да отопляват домовете си до удобни нива ”, показва Драгомир Цанев от „ ЕнЕфект ”.

Месечната целева помощ за отопление за този сезон е 93,18 лв. на месец. До края на септември подалите документи за повече топло у дома са 258 212, утвърдените са 196 980, а тези, на които е отказана помощ са 30 279. Най-много от нуждаещите се са поискали да им се помогне за твърдо гориво, а минимум - за топлоенергия и природен газ.

 „ Не е загадка, че най-големият замърсител през зимния сезон са жилищата, които са населявани най-вече от хора с ниски приходи, които горят дърва и всевъзможни неща. Това има много сериозен резултат върху чистотата на въздуха и върху здравето на всички нас. Получава се по този начин, че от една страна ние подкрепяме горенето на замърсяващи източници на отопление и на замърсяващи горива, а от друга, подкрепяме с националните политики битката с мръсния въздух в градовете ”, споделя още Цанев

Според „ ЕнЕфект ” най-хубавата мярка против енергийната беднотия е санирането – хем не замърсява въздуха, хем било по-топло у дома.

„ Ако понижим потребността от ползване и разноските за отопление ще паднат със сравнима стойност. Емисиите и от парникови газове също ще бъдат понижени доста ”, уточни Цанев. 

По данни на районното ни министерство санираните многофамилни жилища са 1764 за 1 769 838 510, 41 лева.  Най-много са се възползвали в Бургас, Пловдив и Благоевград, а най- малко - в Монтана, Видин и Разград. По същата стратегия следва да бъдат санирани последните 258 блока в страната.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР