Близо половината българи не могат да си позволят нормална храна. Това

...
Близо половината българи не могат да си позволят нормална храна. Това
Коментари Харесай

Риск от бедност: Близо 45% от българите не могат да си позволят нормална храна

Близо половината българи не могат да си разрешат естествена храна.  Това сочи проучване на Евростат за целия Евросъюз.  У нас е регистриран най-големият дял на хора в риск от беднотия.

Според Евростат  44,6% от българите не могат да си разрешат месо, риба и зеленчуци  с високо наличие на протеини през ден.  След нас са Румъния  с 43% и  Словакия  с малко над 40, предаде .

Най-малко са бедните в Ирлания  – 5%,  следвана от Люксембург и Кипър.
 NOVA
От 2021 година до 2022 година Европейски Съюз е обеднял, сочи статистиката.  Хората, изложени на риск от беднотия са се нараснали от 17,5 до 19,7%.

Пенка Маринова от Горна Оряховица е работила дълги години в железниците , само че е  съкратена  7 години по-рано и по тази причина получава минимална пенсия. На 74-годишната жена й е невероятно да си купува постоянно месо.

„ Не можеш да си позволиш три пъти минимум, в седмицата да имаш съществена храна –  месо, риба, кайма.  Толкова е скъпо всичко ”, сподели Пенка Маринова, пенсионер.

Затова пенсионерката се записва на обществен патронаж , който обезпечава 3 хранения дневно, като в менюто наложително участват изброените протеини. „ Просто, не бих могла тези храни, които ги дават тук да си подготвя, а и да се устоявам за месеца ”, показа още тя.

Минималната пенсия на дамата мъчно покрива разноски за ток, вода и медикаменти.  За храната се грижи общинския патронаж, като месечната такса е алегорична.

Минималният пакет е 60 лева  – чорба, главно ядене и десерт, като всеки ден, най-малко едно ядене е с месо ”, сподели Силвия Маркова, шеф на домакински обществен патронаж.

Това, че от ден на ден българи не могат да си разрешат най-малко един път седмично месо, приказва и статистиката в този обществен патронаж.
 NOVA
Капацитетът ни е 370 лица.  В моментът храним 400. Имаме и 200 чакащи. Ние сме услуга, която всяка община взема решение дали да даде. За съжаление има общини без такава услуга, има и общини, където съществува единствено на документи ”, съобщи Маркова.

А Пенка Маринова остава записана за патронажа, тъй като не вижда в близко бъдеще статистиката на Евростат да се промени, т.е. да може с пенсията си да си купи най-малко един път седмично месо.

„ Няма да можем да…окрякаме, дебелашки казано. Трудно е! Все по-трудно става ” , сподели Маринова.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР