Близо половината – 45% от българите казват, че нито са

...
Близо половината – 45% от българите казват, че нито са
Коментари Харесай

45% от българите нямат намерение да се ваксинират

Близо половината – 45% от българите споделят, че нито са се ваксинирали, нито имат желание да го създадат. Сред тях са най-много представители на по-младата възрастова група, както и представители на маргинализираните общности.

Това сочат данни от социологическо сред 2 и 10 септември, в което са взели присъединяване 1007 души. Анкетирането е осъществено по метода лице в лице.

„ Причините за отвод от имунизиране подлежат на разискване и по-задълбочено проучване. При всички положения обаче, дял от 45% кардинален отвод разсънва паника. При това, в отговори от вида „ не съм ваксиниран/а, само че ще се имунизирам “ напълно не са изключени и неискрени, обществено желателни отговори “, разясняват от организацията.

Демографските сечения демонстрират, че в тези 45% младите са очевидно повече показани, в сравнение с в групите на ваксиниращите се или възнамеряващите да се имунизират. В по-голяма степен (а може би и по отношение на горното) участват и представители на маргинализирани общности, роми и други застрашени от обществените неравенства групи.

19,2% споделят, че са имунизирани с две дози. Тези 19,2% са условно над милион от пълнолетните българи. Вижда се генералното покриване на заявления на респондентите и формалната статистика. Някои от употребените у нас ваксини обаче плануват единствена доза, а имунизация към този момент има и при малолетните – по тази причина и не трябва да се търси изцяло дословна съпоставимост на декларативните данни с формалната статистика.

21,5% признават, че не са имунизирани, само че ще се имунизират. Кои са те? Оказва се, че най-забележимият аршин в тази група е, че в нея са в по-голяма степен показани хора, които настояват, че към този момент са боледували. Ако в цялата извадка над една трета от пълнолетните свидетелстват, че са изкарали заболяването, то в групата на отговорите „ не съм се ваксинирал/а, само че ще го направя “ делът на прекаралите заболяването е по-висок – към две пети. Валидна е хипотезата, че част от изоставането с имунизирането се дължи точно и на това, че мнозина са прекарали заболяването, респ. не бързат с имунизирането или то не е на дневен ред.

България остава страната от Европейски Съюз с най-ниско равнище на имунизираните хора - под 25% - по-малко в сравнение с и в Сърбия, Северна Македония, Турция, Гърция и Румъния. Средно за Европейски Съюз равнището на имунизираните е над 70% от популацията. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР