Близо половин милиард лева са кредитите на фирми и лица,

...
Близо половин милиард лева са кредитите на фирми и лица,
Коментари Харесай

Гешев премълча кредити за над 500 млн.лв. от КТБ за фирми на ДПС и Пеевски

Близо половин милиард лв. са заемите на компании и лица, свързани с Движение за права и свободи и депутата от партията Делян Пеевски в Корпоративна комерсиална банка. Това демонстрират данните от кредитния портфейл на КТБ, с които Фрог нюз разполага.
И преди сме писали за това, само че след упоритото пояснение на претендента за основен прокурор Иван Гешев, че при следствието не е намерено безусловно нищо обвързвано с Пеевски, се постанова да напомним цифрите.

За ”неоткрити” от Иван Гешев обстоятелства, свързаси с Директива за птиците по ”Делото КТБ” стана въпрос и през вчерашния ден, когато ново следствие сподели редица документи, в които попада името на депутата. Едва ли Гешев е пропуснал и информацията, че Делян Пеевски е разполагал с кредитна карта с 84 000 лева, Зара Петрова (майка на детето на Пеевски) с карта с 10 000 лева, каквато е имала и майка му Ирена Кръстева. Всичко е изчистено скоростно в края на май 2014 година от Кръстева, както Фрог писа. Нищо такова не загатна обаче по време на чуването му пред Висш съдебен съвет.

Над 500 милиона лв. е сумата на заемите, за които ще ви разкажем, досега, когато не се взема решение да бъде унищожена банката. Както е известно това се случи през лятото на 2014 година Случи се по всевъзможен начин, в това число благодарение на страната и нейните институции - прокуратура, Министерство на вътрешните работи, служби, Министерство на финансите, Българска народна банка, разследване и така нататък

Ето компаниите (в азбучен ред), техните заеми преди затварянето на КТБ и по кое време и по какъв начин са „ изчистени “:

" БАЛКАНСКА МЕДИЙНА КОМПАНИЯ " ЕАД. Едноличен притежател на сдружението е Ирена Кръстева, майка на депутата Делян Пеевски. Взела е заеми от КТБ в размер на 12 млн. лева Първият заем е от 6 млн. лева и е за покупка на парцел в София на ул. " Евлоги и Христо Георгиеви ". Вторият заем е от 6,4 млн лева и е провиснал през март 2014 година за погашение на налози и дивиденти. През октомври заемите са погасени.

" БЛАГОЕВГРАД БТ " АД употребява заем за 28 млн. лева В началото на 2014 година тези милиони са рефинансирани от други банки.

" БУЛГАРТАБАК ХОЛДИНГ " АД употребява заеми за 30 млн лева Също при започване на 2014 година са рефинансирани от други банки. Припомняме,че „ Булгартабак “ изкупи напълно дяловете във веригата „ Лафка “, която се има от „ Табак маркет “.

" ВИЛИ ВИСТ " ЕАД употребява заем от КТБ в размер на 10 млн. лева за придобиване на акции от капитала на " Трансстрой Бургас " АД. Дружество се свързва с депутата от Движение за права и свободи Йордан Цонев. Кредитът е изработен предварително дължим от КТБ на 20.06.2014 година заради просрочване е необслужване. През октомври 2014 година е подписана цесия с ПИБ и е направено прихващане. По този метод се почиства съвсем целия дълг към банката и към този момент се дължи на ПИБ.

" ВОДСТРОЙ 98 " АД употребява заеми за към 35 млн. лева и банкови гаранции над 50 млн. лева Кредитите и гаранциите са главно за реализиране на инфраструктурни планове. Единият от заемите е за приватизацията на " Промишлено строителство холдинг " ЕАД. На 13.08.2014 " Водстрой 98 " АД получава заем от Българска банка за развиване (ББР) и с него рефинансира всичките си заеми от КТБ. Като поръчителство към ББР " Водстрой 98 " АД учредява залог върху комерсиалното си дружество, което продава през ноември 2014 година И до в този момент не е ясно дали ББР знаят ли, че " Водстрой 98 " АД си е продала главния актив и залог - " Промишлено строителство холдинг " АД.

" ДРОСЛИАН " ЕООД употребява заем от 24 млн. лева за покупка на акции от " Юри Гагарин " АД. Кредитът е изработен предварително дължим от банката преди 20.06.2014 година заради отложен дълг. Дружеството подписва цесия през октомври 2014 година с ПИБ за 17 млн. лева и прави прихващане. Изчиства съвсем целия си дълг към КТБ.

" ЗАИР 2009 " ЕООД е с заем от 587 хиляди лв.. Неин притежател е Зара Петрова, от която депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски има щерка. Фирмата взима заем за магазин за облекла на бул. " България " в София. Кредитът е погасен напълно през ноември 2014 година от " Балканска медийна компания " ЕАД, на която едноличен притежател е майката на Пеевски - Ирена Кръстева.

„ ИЗДАТЕЛСКО-ПОЛИГРАФИЧЕСКИ КОМПЛЕКС РОДИНА " АД е употребило заеми за към 25 млн. лева за закупуване и доизграждане на постройката на бул. " Цариградско шосе " в столицата. Изпълнителен шеф на комплекса тогава е майката на Пеевски - Ирена Кръстева.

" ИПК Родина 1 " ЕАД - компанията е изтеглила заем за 90 млн. лева Целта е строителството на нова печатница в София, ж.к. " В.Левски ". В началото на 2014 година стопира да изплаща отговорностите си към банката. До този миг отговорностите са погасявани от компания, " поставена " на входа на сдружението " Юри Гагарин " АД като главен снабдител. Целта е точно " Юри Гагарин " АД да изплаща заема за новата печатница. Какво общо има фабрика за цигари с печатница за медии, може да изясни единствен Делян Пеевски.

" ПРОМИШЛЕНО СТРОИТЕЛСТВО ХОЛДИНГ " ЕАД употребява заеми за малко над 30 млн. лева Дружеството подписва цесия през октомври 2014 година с Първа капиталова банка и прави прихващане. По този метод почиства съвсем целия си дълг към КТБ, и още веднъж го дължи на ПИБ. Любопитна детайлност е, че сдружението е главен участник в плана „ Южен поток “. То е едн о акционерите на " Газ план юг " АД, което пък е част от консорциума " Стройтрансгаз " дружно с съветското " Центргаз " АД.

" СИБОЛЕ СЪРВИИС ИНКОРПОРЕЙТИД БЪЛГАРИЯ " ЕООД употребява заем в размер на 54 млн. лева Парите са нужни за придобиване на акции от " Техноекспортстрой " ЕАД. Дружеството подписва цесия през октомври 2014 година с ПИБ за 17 млн лева и прави прихващане. Така почиства съвсем целия си дълг, а отзивчивата ПИБ става негов главен заемодател, а през декември 2014 година продава всички свои акции от капитала на " Техноекспортстрой " ЕАД на трето лице. Отново не е ясно дали ПИБ знаят това. Още нещо като единствен актив " Техноекспортстрой " ЕАД следва Агенцията по приватизация да е дала позволение за прекачване на въпросните акции, тъй като петгодишният период за възбрана за прекачване към момента не е изминал.

" ТАБАК МАРКЕТ " употребява заеми за над 35 млн. лева за плана " ЛАФКА ". Дружеството подписва цесия през октомври 2014 година с ПИБ и прави прихващане. Така почиства целия дълг към КТБ, прехвърляйки го още веднъж към ПИБ.

Обръщаме внимание, че общото сред „ Табак Маркет “, „ Дрослиан България “, „ Сиболе България “ и „ Промишлено строителство холдинг “, като се изключи че са под скрития надзор на Делян Пеевски, компаниите са с просрочени и предварително изискуеми заеми от Корпоративна комерсиална банка.

" ТЕХНОЕКСПОРТСТРОЙ " ЕАД - сдружението става клиент на КТБ след неговата приватизация. Ползва единствено един заем от 3 млн. лева за оборотни средства за инфраструктурни планове. Компанията е участник в плана „ Южен поток “. КТБ издава банкова гаранция за присъединяване на българската страна.

" ХЕРМЕС СОЛАР " ООД употребява заем за 17 млн. лева за изграждане на цех за произвеждане на фотоволтаични панели в София. През октомври 2014 година рефинансира напълно всичките си отговорности. Много медийни изявления свързват компанията с Движение за права и свободи. Същата компания държи и така наречен " Нови сараи на Доган " на морето.

Ето и таблица с точните суми:

.
.

И по този начин: Сметката демонстрира, че общите заеми на упоменатите компании и сдружения са за към 500 000 000 лева Кредитите не са върнатиили „ погасени целево “ както сподели Иван Гешев, а са рефиннасирани от други банки. Той и екипът са записали в обвинителният акт, че отпущането на заеми и неналичието на надзор за това са повода 17 души да са обвинени. Защо не става въпрос за отпущането на тези заеми, огромна част от другите също са погасени, само че за това Гешев си мълчи също.

Само си спомнете в продължние на какъв брой години цивилен сдружения, медии и специалисти се пробват да накарат държавното управление, прокуратурата и съответните органи да се заемат с разкриването на собствеността на " Булгартабак холдинг ". Институциите обаче отхвърлят да отговорят. Със сигурност този дебелоглав ще продължи. Задължение на финансовото разузнаване, ДАНС, Национална агенция за приходите, Министерство на финансите, регулаторните органи, икономическа полиция, прокуратурата и прочие, е да ревизират многочислените сигнали и обстоятелства. Това, че не го вършат, единствено ускорява подозренията, че българските институции са под контрола. Всъщност, тези подозрения от дълго време са сменени от разбиране.

Екип Фрог Нюз

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР