Близо осем месеца, след като започна работа, правната комисия не

...
Близо осем месеца, след като започна работа, правната комисия не
Коментари Харесай

На правната комисия не й останало време да покани Цацаров и да го изслуша

Близо осем месеца, откакто стартира работа, правната комисия не е съблюдава правилника на Народното събрание и в Конституцията и не кани за разискване - както е записано основния прокурор Сотир Цацаров. Причината, съгласно ръководителя й Данаил Кирилов - че не е останало време поради тежките и на моменти денонощни съвещания, на които са се разглеждали значими законопроекти.

Изслушването на основния прокурор по тематики разнообразни от годишния му отчет беше записано при измененията в Конституцията от края на 2015 година. Така беше признато, че:

" Народното събрание може да изслушва и приема и други отчети на основния прокурор за активността на прокуратурата по използването на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика ".

Тогава Цацаров изиска от Конституционния съд да разтълкува дали това значи, че той ще може да бъде викан и да приказва по съответни каузи. През лятото на тази година Конституционен съд одобри, че към Цацаров не могат да бъдат оправяни настоящи въпроси.

В правилника на Народното събрание е записано, че " комисията по правни въпроси на всеки три месеца насочва покана до основния прокурор за осъществяване на разискване, обвързвано с използването на закона и активността на прокуратурата и проверяващите органи, в това число законодателни промени, ресурсна осигуреност, усложнения, свързани с реализиране функционалностите на правосъдната власт, резултати в битката с престъпността, в това число корупцията, взаимоотношение с проверяващите органи ".

Новият текст в правилника, признат в първите дни на 44-я парламент бе стимулиран от някогашния правосъден министър и сегашен вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева с сходни рекомендации в отчета на Европейската комисия, както и такива в отчета на четиримата прокурори. Самият Цацаров изпрати писмо до депутатите, в което им предложи той или други представители на прокуратурата да бъдат викани от време на време от правната комисия.

" Нямахме време. През последния месец преглеждахме Гражданско - процесуалния кодекс в няколко съвсем денонощни съвещания.

По същия метод и със закон за концесиите ", съобщи пред " Дневник " ръководителят на правната комисия Данаил Кирилов. По думите му до края на годината евентуално ще остане време за отправянето на покана.

Подобно разискване може да бъде иницирано от ръководителя на Върховния касационен съд, ръководителя на Върховния административен съд или самия основен прокурор. За резултатите от разискванията комисията изготвя отчет, който се дава на народните представители.

" Никой не може да накара Народното събрание да съблюдава правилника, който самичък е приел с изключение на съвестта и отговорността на народните представители пред техните гласоподаватели. Този парламент стартира работа с ясното обръщение, че ще направи всичко допустимо да прокара до дъно антикорупционните упоритости на държавното управление, а и своите. Ето за какво буди неразбиране неизползването на опция, която е ориентирана към построяването на взаимоотношения сред законодателна и правосъдна власт, от които законодателният развой може да бъде усъвършенстван, а работата на правосъдната власт да стане по-отчетна ", съобщи пред " Дневник " Биляна Гяурова-Вегертседер, шеф на Българския инстиут за правни начинания.

Тя обръща внимание, че самият текст планува разискването на " усложнения, свързани с реализиране функционалностите на правосъдната власт, резултати в битката с престъпността, в това число корупцията, взаимоотношение с проверяващите органи ".

" Фактът, че за близо 9 месеца Народното събрание не се е възползвал от тази опция

изпраща следващият отрицателен сигнал към обществеността, а точно - че оправянето с основни проблем какъвто е битката с корупцията е единствено видимо ", споделя още Гяурова.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР