Близо месец, след като новите 41 общински съветника в Благоевград

...
Близо месец, след като новите 41 общински съветника в Благоевград
Коментари Харесай

Общински съветници искат заплати от над 2 000 лв., благоевградчани възмутени

Близо месец, откакто новите 41 общински съветника в Благоевград поставиха клетва стартира да се заформя огромен скандал, обвързван с възнагражденията, които ще получават, научи " Фокус “ от свои източници. В проектоправилника за работа на съветниците към Общински съвет – Благоевград е заложено следното: 

Общият размер на възнаграждението на общински консултант за месец не може да бъде по-малко от 35 на 100 и по-голямо от 70 на 100 от брутната заплата на ръководителя на общински съвет за съответния месец. 

Така, в случай че препоръчаният устав бъде гласуван и признат, това би означавало, че локалните парламентаристи ще получават над 2 000 лева заплата за месец, при изискване, че като общински съветници те имат правото да работят и друга работа, освен това на цялостен работен ден. Това от една страна. От друга страна ангажираността им към локалния орган на самоуправление, в множеството случаи, е единствено няколко дни месечно и е за следните действия – присъединяване в постоянни и изключителния съвещания на Общински съвет, присъединяване в непрекъснати и краткотрайни комисии към локалния парламент и присъединяване в търгове. 

Съвсем естествено това предложение за толкоз висок размер на месечното заплащане на общинските съветници разгневи огромна част от благоевградчани, които са срещу локалните парламентаристи да взимат толкоз високи заплати. 

Важно конкретизиране, което следва да създадем тук е, че заплатата на ръководителя на Общински съвет се дефинира от страната, като в Закона за локалното самоуправление е заложено, че брутната му работна заплата за съответния месец не може да бъде повече от 90 на 100 от възнаграждението на кмета на съответната община. И в двата случая, когато приказваме за заплати на кмет и ръководител, следва да отбележим, че тези пари идват от страната и те по никакъв метод не натоварват общинските бюджети, за разлика от заплатите на общинските съветници. 

И тъкмо заради тази причина хората упорстват общинските съветници да взимат хонорари в размер на не по-малко от минималната работна заплата за страната, която към днешна дата е 780 лева, а от първи 1 януари 2024 година ще стане 933 лева и не повече от междинната работна заплата за област Благоевград, която е 1 337 лева по данни от Националния статистически институт. 

Наша информация демонстрира, че възнагражденията, които желаят общинските съветници в Благоевград са надалеч по-високи от тези, които получават техни сътрудници в други общини в област Благоевград. Да вземем за образец Симитли – там общинските съветници получават заплащане от 17 лева за извършена сесия. В Петрич локалните парламентаристи получават заплати от към 500 – 600 лева, а в Сандански към 750 лева В Разлог и Банско заплатите на общинските съветници са към 500 – 700 лева. 

И тук напълно резонно идва идващия въпрос, който задават благоевградчани – какво постанова общинските съветници да получават възнаграждение от над 2 000 лева в случай, че общинският център е на дъното на всички ранглисти по повод заплатите на служащите. Да не приказваме и за неналичието на задоволително работни места, което принуждава доста поданици на Благоевград всекидневно да пътуват до прилежащи общини или до София, с цел да могат да изхранват фамилиите си. 

Важно е да отбележим още един път, че това е единствено проектоправилник и е прекомерно допустимо да настъпят промени, само че за огромно страдание даже и тогава за благоевградчани ще остане " горчив усет “ от направеното предложение. Все отново очакванията на хората са, че разсъдъкът ще надделее и общинските съветници ще получат съответно възнаграждение, съобразено със стандартите на живот в регионалния център.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР